Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Алонсо: Състезанието в Катар беше доста екстремно

Алонсо: Състезанието в Катар беше доста екстремно

2168
0
Фернандо Алонсо, Астън Мартин
Фернандо Алонсо, снимка Астън Мартин

Фернандо Алонсо завърши на шеста позиция в Гран при на Катар. Пилотът на Астън Мартин успя да се справи с жегата и донесе ценни точки за своя отбор. Алонсо добави, че състезанието в Катар е било „доста екстремно“ заради високите температури и топлината вътре в кокпита.

Алонсо имаше един не толкова лесен уикенд в Катар. Испанецът финишира осми в спринтовата надпревара в събота и успя да избегне хаоса малко зад него. Така той добави още една точка към актива си.

Алонсо потегли от четвърта позиция във вчерашната надпревара под светлините в Лосаил. Двукратният световен шампион мина няколко места напред заради изтрити време на някои от неговите съперници. Алонсо направи добър старт и успя да се възползва от проблемите на Люис Хамилтън и Джордж Ръсел. Пилотите на Мерцедес се удариха на първи завой. В резултат на това Хамилтън отпадна, докато Ръсел потъна назад в класирането

Пилотът на Астън Мартин направи три спирания в бокса заради изискванията на ФИА. Първото спиране на Алонсо бе в 11-тия тур за използвани средно твърди гуми на Пирели. После той спря за твърди гуми в обиколка №26.

С напредване на Гран при на Катар, Алонсо допусна грешка и мина през чакъла. Това оказа влияние върху представянето му в последната фаза на надпреварата. В крайна сметка той финишира на шеста позиция и добави още осем точки към своя актив.

Алонсо призна, че това е било едно от най-екстремните състезания в цялата му кариера.

„Състезанието в Катар беше доста екстремно. Това се дължи най-вече заради горещите условия, които бяха най-трудните, които някога сме имали“, сподели Алонсо. „От около 15-ата обиколка насам имахме и проблем със седалката, която беше много гореща. Това на свой ред направи състезанието още по-трудно.“

„Въпреки всичко това бяхме конкурентоспособни. Щастлив съм, че завършихме шести след няколко уикенда, в които нямахме нужното темпо. На Монца бяхме девети, в Япония – осми, а тук имах чувството, че сме в микса. Може би като спорт ще можем да помислим за някои мерки в бъдеще, особено ако отново изпитаме тези екстремни температури“, добави Фернандо Алонсо.

Съотборникът на Алонсо Ланс Строл финишира девети, но бе преместен с две места назад заради наказания, свързани с границите на трасето. Пилотът на Астън Мартин също призна, че надпреварата в Катар е била доста изтощаваща.

„Завършихме девети, но наказанията за ограничение на трасето ни свалиха на 11-о място. Разочароващо е да не вземем точки, след като се състезавахме толкова упорито в такива физически трудни условия“, каза Строл. „Температурите, с които се сблъскахме там, бяха екстремни – по-високи от всяко друго състезание – и тук има много тесни завои, така че постоянно се бориш с G-силите.“

„Все пак има и положителни неща, които трябва да се вземат предвид. Автомобилът имаше повече скорост, а отборът взе някои добри стратегически решения с регулираните ограничения на гумите. Хората в гаража също свършиха чудесна работа при тези трудни условия“, добави пилотът на Астън Мартин.