Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Алонсо съжалява, че не е работил заедно с Нюи

Алонсо съжалява, че не е работил заедно с Нюи

1817
0
Фернандо Алонсо, Астън Мартин
Фернандо Алонсо, снимка Астън Мартин

Фернандо Алонсо съжалява, че не е успял да работи заедно с Ейдриън Нюи. Двукратният световен шампион все пак се радва, че може да „види отблизо“ творенията на британския инженер. Алонсо също така добави, че ще може да кара в бъдеще автомобил, конструиран от легендарния дизайнер.

Нюи е една от най-известните и влиятелни фигури в историята на F1. Британецът има прекарани повече от три десетилетия в F1 с отборите на Уилямс, Макларън и Ред Бул. Именно автомобили, проектирани от него, са записвали забележителни успехи. Това потвърждава твърденията, че Нюи е един истински новатор в този спорт

Нюи има и основна заслуга за успехите на Ред Бул след влизането на новите технически правила през сезон 2022. Тази година Ред Бул има още по-сериозна преднина спрямо всички останали. Причината за това отново е свързана с невероятните решения на Нюи, които правят RB19 да бъде бърз и стабилен на всяка една писта. Това позволи на Макс Верстапен да спечели 19 от общо 22 старта и да подобри още няколко рекорда в F1.

Списъкът на пилотите, които са спечелили титли с болиди проектирани от Нюи е доста впечатляващ. Тук влизат Найджъл Менсъл, Ален Прост, Деймън Хил, Жак Вилньов, Мика Хакинен, Себастиан Фетел и Макс Верстапен. Интересно е обаче, че британецът не е работил с легенди като Михаел Шумахер, Фернандо Алонсо и Люис Хамилтън.

В края на септември 64-годишният инженер се включи в епизод от подкаста на F1 „Beyond the Grid“. В него разкри, че е отхвърлил няколко оферти от Ферари. Нюи също така съжаляваше, че не е успял да работи с пилоти като Алонсо и Хамилтън.

„Работата с Фернандо и Люис щеше да е страхотна. Но това така и не се случи. Понякога просто обстоятелствата не го позволяват, случват се и такива неща“, сподели тогава Ейдриън Нюи.

Наскоро Алонсо коментира казаното от Нюи в подкаста и отбеляза: „Прочетох [го] преди няколко месеца. Честно казано, той е легенда в спорта.“

„Няколко пъти сме били много близо до това да работим заедно и сме говорили за това. Спомням си, че когато той издаде книга преди няколко години, аз имах привилегията да направя [предговора] в Испания“, обясни Алонсо.

Алонсо все пак призна, че възможността да види отблизо работата на Нюи е една привилегия за него.

„За мен той е просто невероятен човек. Имах късмета да се засека с него в една и съща епоха, дори и никога да не сме работили заедно.“

„Щастлив съм, че живея и карам в това време, в което Нюи конструира автомобили от F1. Иска ми се един ден да работя с него. Ще карам Valkyrie [хиперавтомобила на Астън Мартин] в свободното си време. Може би ще усетя нещо още когато скоча в него и това ще ме направи щастлив“, каза още Алонсо.

Испанецът бе попитал и дали е щял да спечели повече от два световни шампионата, ако е работил с Нюи: „Той е отговорен за това 19 пилоти в продължение на две десетилетия да не спечелят шампионата“, завърши Фернандо Алонсо.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Fernando Alonso (@fernandoalo_oficial)