Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Алонсо се надява на чудо, което да помогне на Астън Мартин в...

Алонсо се надява на чудо, което да помогне на Астън Мартин в борбата с Макларън при конструкторите

828
0
Фернандо Алонсо, Астън Мартин
Фернандо Алонсо, снимка Астън Мартин

Фернандо Алонсо коментира шансовете на Астън Мартин в днешната Гран при на Абу Даби. Испанецът призна, че се надява на чудо, което да помогне на неговия отбор в борбата с Макларън. Двата екипа спорят за четвъртото място при конструкторите, като тимът от Уокинг има 11 точки аванс спрямо колегите си от Силвърстоун.

Астън Мартин се радваше на невероятна форма в началото на сезона. Британският отбор направи огромна крачка напред с автомобила AMR23. Това позволи на Алонсо да спечели шест подиума в първите осем кръга

Отборът на Лорънс Строл държеше второто място в класирането до уикенда за Гран при на Испания. С напредване на сезона Астън Мартин започна да изостава все повече от челото. Екипът бе изпреварен от Ферари до началото на лятната пауза. Миналия месец Астън Мартин продължи да регресира, и се смъкна до петото място при конструкторите, след като бе изпреварен и от Макларън.

В първите 12 кръга Астън Маартин събра актив от 196 точки. После тимът започна да трупа изоставане. От лятната пауза насам британците увеличиха актива си само със 77 пункта.

Същевременно Макларън направи огромна крачка напред през последните месеци. Отборът от Уокинг стопи огромната разлика спрямо Астън Мартин и в момента дори заема по-предна позиция. Вчера пилотите на Макларън Ландо Норис и Оскар Пиастри победиха както Алонсо, така и съотборникът му Ланс Строл. Следователно шансовете на Астън Мартин да се справи с Макларън на практика са нищожни.

„Доволен съм от квалификацията. Смятам, че бях само на една десета от Ландо [Норис]“, заяви Алонсо. Испанецът даде седмо време в сесията.

„За съжаление двамата ще стартират пред нас, което не е добре за битката ни в конструкторите. Нека видим какво можем да направим. Очевидно трябва да се случи нещо, за да ги победим, но това е F1. Това не е точна математика. Може би днес ще се случи някакво чудо. Разбира се, ние ще натискаме до последната обиколка“, добави пилотът на Астън Мартин.

Алонсо не посмя да прави прогнози какво ще бъде темпото му по време на днешната надпревара. 42-годишният състезател не натрупа достатъчно километри заради отсъствието си в FP1 и прекъсвания в FP2

„Трудно е да се каже. Пропуснахме FP2 i всички дълги серии с обиколки заради червения флаг. Влизаме в състезанието много на сляпо. Честно казано всички нямат реални отговори и заради това ще бъде интересно“, обясни Алонсо.

„Изкуство е да се адаптираш към бързата еволюция на пистата тук. Смяната на изтъркани меки гуми със свеж комплект означава, че има много смесена обратна връзка от автомобила. Това направи квалификацията трудна. Мисля, че деградацията на гумите ще превърне състезанието в надпревара за оцеляване. Надяваме се да има някакъв хаос, който да обърне нещата в наша полза“, заключи Фернандо Алонсо.

Другият пилот на Астън Мартин Ланс Строл не прескочи Q2. Канадецът ще потегли от 13-та позиция в днешната Гран при.

„Колата се чувстваше добре и бях доволен от темпото ни в Q1. Просто не успях да направя перфектната чиста обиколка по време на последното ми каране в Q2“, каза Строл.

„Натисках здраво и се опитвах да извлека максимума от автомобила, но просто не се получи. Невероятно малките разлики означаваха, че загубата на няколко десети беше достатъчна, за да ни попречи да преминем в Q3. Като цяло  имаме добро състезателно темпо. Ще видим какво можем да направим утре, за да се изкачим през полето и да завършим сезона с добър резултат“, допълни канадската звезда на Астън Мартин.