Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Алонсо: Сега е много лесно да видим, че сгрешихме стратегията

Алонсо: Сега е много лесно да видим, че сгрешихме стратегията

98
0
Дженсън Бътън,Фернандо Алонсо

Фернандо Алонсо бе един от първите, които поздравиха шефа на Ред Бул Кристиан Хорнер за спечелената от Себастиан Фетел световна титла във Формула 1. Давайки кратки телевизионни интервюта, загубилият шампионата испанец се отправи бързо към дома на Ферари. По пътя обаче първо се отби при Ред Бул и поздрави Хорнер. После го посрещнаха президентът на Ферари Лука ди Монтедземоло и целият му тим. Аплодисментите бяха бурни, а прегръдките – сърдечни. Испанецът отпи малко вода, преоблече се и в типичния си стил и интонация слезе при нас, чакащите го журналисти. За разлика от друг път не бяхме много – поне тези, които не са италианци или испанци. Всъщност бяхме само трима. Затова пък Фернандо бе пределно откровен и усмихнат.

– Да, разбира се, че сега, 30 минути след финала, можем да видим стратегията различно и е ясно, че решението, което взехме, не ни донесе успех. Но в хода на първите обиколки всичко изглеждаше различно. Когато излезе сейфти кара [Виталий] Петров и [Нико] Розберг спряха в бокса и не загубиха много, а ние решихме да спрем след Марк [Уебър], защото всъщност искахме да се предпазим от това той да ни изпревари. Никой не знаеше колко ще издържат меките гуми, как ще се развие грейнингът – обясни ситуацията с ранния си стоп двукратният световен шампион. – На старта не тръгнах много различно от обичайното, но този път не [Люис] Хамилтън, а [Дженсън] Бътън потегли невероятно и ме изпревари, но за мен бе важно да съм в челото. Що се отнася до Фетел, бяхме наясно, че ще е супербърз и това бе безспорно, нашето състезание бе с Марк.

Отговаряйки пряко на ClubS1 за това всичко в F-duct-а ли работеше както трябва в битката му с Петров, испанецът бе категоричен, че системата не е имала проблем.

– Още вчера обаче бе ясно, че Рено са много бързи на правите, а в другите сектори тук това е невъзможно – каза испанецът.

Минути по-рано Лука ди Монтедземоло каза, че Рено са били извънземни днес и дори Хамилтън със супербързия си Макларън във втория сектор е останал зад Роберт Кубица.

Анализирайки сезона си обаче, Алонсо призна, че всъщност Фетел напълно е заслужавал титлата тази година.

– Той е изключително бърз и от самото начало бяха по-напред от нас. Все пак стигнахме до битка в последното състезание, което само по себе си е невероятно, като се има предвид, че завършихме трети при конструкторите и бяхме реално третата по бързина кола.

Испанецът допълни, че за него независимо от всичко сезонът е бил изключително добър.

– Напълно доволен съм. Спечелихме 5 победи, изравних се в това с такива величия като Фанджо и Ники Лауда – усмихна се Фернандо, – а в първите 5-6 състезания още не всичко бе наред с работата ми в тима, с кокпита и всичко останало, така че съм абсолютно доволен от всичко.

Испанецът бе категоричен, че е било чудо и това, че успя да завърши сезона по такъв начин при положение, че е загубил твърде рано половината си мотори.

– Всички имахме пикове и падове, но аз съм напълно доволен от постигнатото във втората половина на сезона и нивото, от което тръгваме за следващия. Най-сладкият миг беше на Монца, най-тежкият уикенд – в Монако.

Започвайки в понеделник подготовката си за следващия сезон, Алонсо бе категоричен, че очаква от него много повече, защото вече е част от Ферари, всичко е по местата си и ще започне 2011 г. напълно готов във всичко.