Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Официално: Алонсо няма да се състезава във Формула 1 през 2019 г.

Официално: Алонсо няма да се състезава във Формула 1 през 2019 г.

163
0
Фернандо Алонсо

Тимът на Макларън обяви официално, че Фернандо Алонсо няма да се състезава във Формула 1 през 2019 г. Испанецът заяви, че е взел решението си още преди няколко месеца, като от следващия сезон ще поеме в друга посока. Засега той не е обявил в кой шампионат ще кара догодина. Смята се, че Алонсо ще преминe в Индикар.

„След 17 чудесни години в този страхотен спорт, е време за промяна, заяви Алонсо. – Забавлявах се във всяка една минута от тези невероятни сезони и не мога да изразя колко благодарен съм на хората, които допринесоха за това, те да бъдат толкова специални за мен. Имам да участвам в още няколко състезания този сезон и ще карам в тях с повече отдаденост и страст от всякога. Нека видим какво ще ни донесе бъдещето. Нови вълнуващи предизвикателства наближават.

Искам да благодаря на всеки един човек в Макларън. Знам, че те ще се върнат по-силни и по-добри в бъдеще. И това може да е правилният момент да се върна в шампионата. Това ще ме направи много щастлив. Изградих много страхотни връзки с фантастични хора в Макларън. Взех решението си преди няколко месеца и то беше твърдо. Искам искрено да благодаря на Чейс Кери и Liberty Media за усилията, които положиха да го променя.“

„Фернандо е не само изключителен посланик за Макларън, но и за Формула 1, добави изпълнителният директор на Макларън Зак Браун. – Неговите 17 години като един от най-известните и велики пилоти спорта, добавиха още един елемент към богатата история на Формула 1.

Но за всеки идва време да направи промяна и Фернандо реши да стори това в края на този сезон. Уважаваме решението му, въпреки че смятаме, че той е в най-добрата форма в кариерата си. Докато обмисляше бъдещето си, неговата конкурентност не спадна. Той продължи да се представя на най-високо ниво, като знаем, че ще го прави и в оставащите 9 състезания от сезона.“

Отсъствието на Алонсо от F1 догодина означава, че Макларън трябва да намери негов заместник. Смята се, че в тима искат да имат опитен пилот, който да бъде до младия Ландо Норис или до сегашния титуляр Щофел Вандоорн. Сред вариантите са Карлос Сайнц и Кими Райконен, въпреки че за последния се появиха информации, че ще подпише нов 2-годишен договор с Ферари.