Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Алонсо спечели квалификацията в Унгария, тежък инцидент за Маса

Алонсо спечели квалификацията в Унгария, тежък инцидент за Маса

51
0

Фернандо Алонсо спечели квалификацията за утрешното състезание за Гран при на Унгария.

Най-важната новина от сесията обаче за съжаление е свързана с тежкия инцидент, който Фелипе Маса претърпя в края на втората част. В последната си обиколка преди края на втората фаза от квалификацията, бразилецът бе ударен от парче, откъснало се от болида на по-рано преминалия на това място Рубенс Барикело. Отломката удари каската на Маса при скорост от около 280 км/ч, след което той директно изправи завоя и се заби в стената от гуми край пистата. Хубавото бе, че той поне успя да натисне спирачките в зоната за сигурност, която слава Богу е от асфалт на това място. Така той успя сериозно да намали скоростта си, но не и да предотврати ударът, който въпреки намалената скорост бе наистина сериозен. Предницата на колата му бе тотално разрушена, а Маса веднага бе откаран с линейка до медицинския център на пистата, а малко след това бе качен на хеликоптер и откаран в болница. Единствената добра новина засега е фактът, че след като камерите успяха да хванат носилката с бразилеца, преди той да бъде вкаран в медицинския център, на екрана се видя, че той е вдигнал лявата си ръка, което значи, че е бил в съзнание. Новини за състоянието му в момента все още няма.

Заради катастрофата третата част на квалификацията бе забавена с около десет минути, в които стюардите на пистата обходиха всеки сантиметър от тази част, в която се случи инцидента, за да се уверят, че няма други останали парчета на трасето.

Сесията спечели Алонсо, който разбира се нямаше как да се зарадва на победата си накрая, а тежката квалификация бе белязана и от уникален парадокс. В самия й край системата за измерване на времената на пистата блокира и пилотите разбраха позициите си над 5 минути след края на квалификацията. Учудените състезатели седяха в стаичката за измерване на теглото и се питаха един друг кой какво време е дал, като накрая към тях се присъедини дори Бърни Еклестън.

Накрая системата бе оправена и резултатите бяха оповестени.

Въпреки чудесното си представяне до момента, Хамилтън остана четвърти, изпреварен освен от Алонсо и от двамата пилоти на Ред Бул – Себастиан Фетел и Марк Уебър, които финишираха съответно втори и трети.