Начало Избрани Алонсо: Ще си вземем нужните поуки от Италия и ще се стремим...

Алонсо: Ще си вземем нужните поуки от Италия и ще се стремим да бъдем по-добри

1612
0
Фернандо Алонсо, Астън Мартин
Фернандо Алонсо, снимка Астън Мартин

Фернандо Алонсо изживя най-трудният състезателен уикенд от началото на сезон 2023 в F1. Пилотът на Астън Мартин финишира на девето място във вчерашната Гран при на Италия. Алонсо така и не успя да се класира по-напред и си тръгна от Монца със само две точки.

Алонсо изпитваше сериозни затруднения в Италия. Състезателят на Астън Мартин така и не успя да бъде достатъчно конкурентен на Монца. Емблематичното италианско трасе е известно с дългите си прави и шикани. Като цяло характеристиките на Монца не паснаха никак добре на Астън Мартин AMR23. Автомобилът на британския отбор традиционно е много силен на писти, които изискват повече нива на притискане. Освен това, AMR23 няма толкова добра скорост на дългите прави, които са в изобилие на Монца.

Алонсо потегли от десета позиция в Гран при на Италия. Двукратният световен шампион така и не успя да направи толкова голям прогрес в началото на надпреварата. Подобно на повечето от колегите си, Алонсо заложи на стратегия с един питстоп. Испанецът потегли с гуми медиум и след това сложи хард

Алонсо се озова на девета позиция след като се върна на пистата. Състезателят на Астън Мартин попадна в DRS влакче, водено от Александър Албон от Уилямс. В крайна сметка Алонсо така и не успя да си проправи път напред и остана девети при развяването на карирания флаг на Монца.

„Вчерашното състезание беше много трудно и беше едно от най-предизвикателните физически за годината“, сподели Алонсо.  „Ще си вземем нужните поуки от Италия и ще се стремим да бъдем по-добри. Имах известна надежда, че може да успеем да изпреварим Люис (Хамилтън), когато получи наказание. Но веднага щом той мина пред Алекс (Албон), знаех, че ще бъде много трудно“, добави пилотът на Астън Мартин.

Слабият резултат на Монца позволи на Ферари да измести Астън Мартин от третото място при конструкторите.

„За съжаление, Ферари ни изпревари в шампионата при конструкторите след този резултат. Затова трябва да се върнем по-силни в следващото състезание. Остават още много състезания и точки, които тепърва ще бъдат печелени“, завърши Фернандо Алонсо.

Другият пилот на Астън Мартин Ланс Строл завърши едва 16-ти в Монца. Канадецът записа втори пореден резултат извън зоната на точките.

„Автомобилът нямаше нужното темпо, така че беше трудно да се справим със състезанието на Монца. Опитахме се да направим нещо малко по-различно със стратегията и спряхме само веднъж. За нещастие, гумите започнаха да разпадат към края на стинта, заради което не успях да задържа позицията си“, каза Строл.

„Беше труден уикенд за нас. Сега имаме още работа за вършене, преди да заминем за Сингапур след няколко седмици“, добави състезателят на Астън Мартин.