Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Алонсо: Трябва да победим Тойота

Алонсо: Трябва да победим Тойота

47
0

Да помогне на отбора си да завърши четвърти в класирането при конструкторите във Формула 1 е целта на Фернандо Алонсо за оставащите шест кръга до края на световния шампионат. Испанецът бе пределно откровен на пистата Спа-Франкоршамп преди Гран при на Белгия относно приоритетите си:
В ситуация като моята просто сменяш целите си. Всички сме тук, защото искаме да побеждаваме, но когато това се окаже невъзможно, пренасочваш усилията си. Лично за мен в момента приоритет е отборът за завърши четвърти в класирането при конструкторите. Затова от сега до края на сезона ще се опитваме да побеждаваме Тойота. Независимо от позицията ни на грида, трябва да завършваме пред тях и надявам се в точките.
Двукратният световен шампион оглави втората свободна тренировка на Спа, но това не му вдъхна излишни надежди за днешната квалификация или надпреварата утре.
Мотивацията у всички ни – и при мен, и в отбора – е висока. Работата беше интересна, следвахме програмата си и всичко мина добре с някои позитивни и други не толкова добри резултати.
Мисля, че ще сме в ситуация подобна на други уикенди. Позицията ни на стартовата решетка варира от седма докъм 11-12-а. Предполагам, че тук може да сме по-напред, шести или седми. Ферари и Макларън обаче са твърде напред, така че най-доброто, за което можеш да се бориш, е пето място. При това в случай, че успееш да победиш BMW. Трудно е да се постигне нещо повече. А и днес вероятно сме с по-малко гориво от съперниците си. Не мога да си представя, че някой спестява и не дава най-доброто от себе си в петък. Според мен има екипи, които просто се подготвят основно за състезанието през първия ден.

Според Алонсо на трасе като Спа пилотът има по-голям шанс да повлияе в някаква степен на представянето, отколкото на други места.
На писти като тази във Валенсия, където нещата се свеждат до спиране и ускорение, всички се опитваме да натискаме спирачките възможно най-късно и да качваме скоростта възможно най-бързо. Това обаче е възможно с добър автомобил. Ако нямаш такъв, нищо не можеш да направиш – призна той. – На Спа има някои сериозни завои, в които можеш да експериментираш с различни траектории, смяна на предавките, да се качиш малко повече или по-малко на бордюра. Просто пилотът има по-голям избор спрямо други трасета.
Прогнозата в Рено според двукратния световен шампион за днешната квалификация е около 50% вероятност за дъжд, докато за състезанието е едва 20%. Фернандо допълни, че ако пистата е мокра, тренировката за място на грида ще е особено трудна.