Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Алонсо: Трябва да намерим решение на проблема с жегата в Катар

Алонсо: Трябва да намерим решение на проблема с жегата в Катар

1021
0
Фернандо Алонсо, Астън Мартин
Фернандо Алонсо, снимка Астън Мартин

Фернандо Алонсо призова да бъде намерено решене на проблема с жегата в Гран при на Катар. Пилотът на Астън Мартин предложи F1 да обмисли възможността да отложи началото на надпревара, провеждана при екстремни условия. По този начин няма да се стигне до повторение на събитията от Лосаил.

Гран при на Катар бе едно от най-тежките състезания в модерната история на F1 от физическа гледна точка. Високите температури, жегата и характеристиките на трасето Лосаил изправиха пилотите пред едно огромно предизвикателство. По-голямата част от тях имаха здравословни проблеми след края на надпреварата и определиха случилото се като „ад“ и „мъчение“.

Проблемът с жегата в Катар бе наистина сериозен. Именно тежките условия бяха причината Логан Сарджънт да се оттегли от състезанието. Негови колеги пък потърсиха медицинска помощ веднага след развяването на карирания флаг

В понеделник ФИА обеща, че ще разследва събитията от състезанието на пистата Лосаил. Федерацията гарантира да вземе нужните мерки и да не допуска отново пилотите да имат здравословни проблеми след края на дадена надпревара.

Основният проблем в Катар беше свързан с това, че състезанието се проведе в началото на октомври. По време на този период от годината времето в полуостровната държава е изключително горещо.

Догодина състезанието в Катар ще се проведе в началото на декември. Очакванията са тогава температурите да са малко по-ниски, което на свой ред ще помогне на пилотите и автомобилите.

Алонсо коментира случилото се в Катар. Пилотът на Астън Мартин предложи F1 да отложи старта на дадено състезание, ако условията го налагат. Испанецът дори бе изненадан от това колко е било горещо по време на неделната надпреварва, която се проведе в 21 часа местно време.

„Честно казано това беше изненада, защото в свободните тренировки не беше толкова зле. Може би тогава е било малко по-ветровито или нещо подобно. Изглежда в неделя е нямало вятър, който да създава вентилация“, сподели Алонсо.

„Трябва да намерим решение на проблема с жегата в Катар. Беше наистина екстремно. Искам да се направи нещо, ако дадено състезание се провежда при такива екстремни условия. Предполагам, че можем се споразумеем за отлагане на старта или нещо от този род“, добави пилотът на Астън Мартин.

Валтери Ботас също коментира тази тема. Състезателят на Алфа Ромео призна, че предишното издание на Гран при на Катар се е провело при по-приятни условия.

„Да, имаше голяма разлика, дори да беше три-четири градуса. Когато температурата на автомобила е по-висока от тази на тялото, това не е добра новина. По-горещо от това веднага предизвиква опасения, свързани с безопасността“, обясни Ботас.

Директорът на Ферари Фредерик Васьор заяви, че състезанието в Катар се е провело „на лимита“. Според него F1 трябва да обърне сериозно внимание на случилото се в Лосаил

„Много сме близо до лимита, особено когато пилотите спират, защото не са в състояние да продължат. Те имат съзнанието да спрат, но могат и да катастрофират. Това означава, че трябва да внимаваме“, каза Васьор.

„Този уикенд бяхме много близо до границата или дори над нея. Не очаква да има повторение на това нещо в бъдеще. Догодина състезанието в Катар ще е в началото на декември,. Това е огромна разлика по отношение на температурата и влажността. Освен заради температурата и влажността, уикендът в Лосаил труден за пилотите и заради редуването на 16 завоя. Да ви кажа честно е доста трудно постоянно да минавате през високоскоростни завои.“

„Това беше наистина екстремно. Не искам да казвам дали е прекалено или не, но беше наистина крайно и вероятно малко прекалено. Затова ние трябва да обърнем внимание на такива неща“, добави Фредерик Васьор.