Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Алонсо: В F1 има различни правила за различни пилоти

Алонсо: В F1 има различни правила за различни пилоти

3762
0
Фернандо Алонсо
Фернандо Алонсо; снимка: Алпин

Фернандо Алонсо заяви, че във Формула 1 се прилагат различни правила за различни пилоти. Двукратният световен шампион направи изявлението в отговор на въпрос за доста обсъжданото му използване на зона извън пистата в първи завой след старта в Русия.

„Това е потвърждение за много неща. На първо място, че има различни правила за различни хора. Или се говори по друг начин след състезание за различни хора“, заяви Алонсо. „Аз бях идиот на пистата през по-голямата част от шампионата. Изпреварваха ме от външната страна. Двете състезания в Австрия помните ли ги, а там нищо не стана (след случилото се на пистата) и в следващото състезание никой нищо не попита. А сега след Сочи има въпроси. Ето ви потвърждение.“

„Станалото в Сочи го планирах само, за да видя какви въпроси ще има тук, в Истанбул. Да потвърдя, че когато аз върша нещо, поведението е друго и на следващото състезание има различни последствия. Сега може да променят зоната извън пистата на първите два завоя в първата обиколка. Да видим и следващия, който пресече бялата линия на входа на питлейна. Да видим от каква националност ще е и какво наказание ще получи.“

Споменаването на инцидент с пресичане на бялата линия на входа на пита вероятно е препратка към станалото с Ландо Норис в края на Гран при на Русия. Пилотът на Макларън наруши правилото, но не бе наказан, а получи официално предупреждение. Шефът на Алфа Ромео Фредерик Васьор също изрази сериозно недоволство от станалото.

„Регламентът е кристално ясен: ако пресечеш линията, получаваш наказание. За спорта не е добре да има толкова противоречия. Не е добре за моя отбор и за акционерите. Но на първо място, изглеждаме глупаво“, коментира Васьор.

Алонсо пък изрично заяви по-рано през сезона, че ще промени подхода си към състезанията. Причината бяха точно надпреварите в Австрия.

„Чувствах се малко като идиот след Австрия заради това, че спазвах правилата. Опитахме се да говорим с рейс директора, но се извърта и вината се измества. Разбрахме, че решението е да вършим същото като останалите“, каза тогава испанецът.