Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Алонсо: В момента сме трети по сила

Алонсо: В момента сме трети по сила

28
0

Изключително щастливи бяха всички в тима на Рено след победата на Фернандо Алонсо в Гран при на Япония, след като едва ли наистина бяха очаквали два поредни успеха в тазгодишния шампионат на Формула 1. Двукратният световен шампион демонстрира отново уменията си, хладнокръвна преценка и след като се измъкна невредим от бъркотията на старта и първия завой, на практика контролира темпото до финала на състезанието.
Трудно ми е да повярвам какво направихме днес! – възкликна Алонсо. – Победата в Сингапур бе неочаквана, но там спечелихме заради специалните условия. Днес отново триумфирахме на писта, която по принцип не ни пасва особено. Отборът определено свърши забележителна работа и сега сме третият по сила тим. Невероятно е и аз съм страшно щастлив. Този успех също е изненада, тъй като въпреки добрата стартова позиция, не смятах, че имаме темпото да спечелим. Затова, когато се озовах втори след първия завой, опитах да се държа възможно най-близо до Роберт [Кубица] и мислех, че ще се борим за второ, трето място.
Победата обаче не бе постигната лесно. Алонсо обясни, че е имал проблеми по време на надпреварата. В началото бе с твърдите гуми на Бриджстоун, които се късаха сериозно, особено предните. В последната серия обиколки мекият тип също деградираше, но тогава пилотът на Рено и полският му съперник бяха с еднакви гуми, така че късането не оказа толкова сериозно влияние.
Двата поредни успеха пък карат Фернандо да се надява на добри резултати и в последните два кръга от сезона в Китай и Бразилия:
В момента чувствам, че можем да постигнем всичко, защото се справихме на писта като тази, при това не бяхме с малко гориво [в квалификацията]. Като се вземе предвид кога спряха съперниците ни за първите си питове, четвъртото ни място на грида е напълно реално, така че съм уверен за следващите състезания. Може да не са победи, кой знае, но подиумите като че ли са възможни сега.
Шефът на Рено Флавио Бриаторе пък благодари на целия отбор за усилията, допълвайки, че заявената по-рано през годината възможност тимът да навакса изоставането си е била реална и победите го доказват.
Победата тук е много по-удовлетворяваща поради две причини. Първо, състезанието бе много по-равномерно и показахме истинските си възможности. Второ – и двете ни коли постигнаха добър резултат днес – каза и изпълнителният директор на инженерния отдел Пат Саймъндс.
Рено взеха общо 15 точки от Гран при на Япония, след като Нелсън Пикет завърши четвърти. Бразилецът настигна Кими Райконен (Ферари), но след своя грешка изостана и пази мястото си до финала.