Начало Избрани Алонсо: Верстапен спечели титлата с много късмет

Алонсо: Верстапен спечели титлата с много късмет

7410
0
Фернандо Алонсо
Фернандо Алонсо, снимка Алпин

Според Фернандо Алонсо Макс Верстапен е имал много късмет по време на надпреварата в Абу Даби. Пилотът на Ред Бул се пребори с Люис Хамилтън и спечели световната титла.

На старта на надпреварата Хамилтън мина пред нидерландеца и отвори комфортен аванс пред него. Съотборникът на Макс Серхио Перес направи всичко по силите си, задържайки зад себе си Люис за две обиколки, което позволи на Верстапен да намали изоставането си. Това се оказа ключово в борбата между двамата съперници.

След като Хамилтън изпревари Перес нещата отново бяха както преди и по всичко изглеждаше, че британецът ще спечели осмата си световна титла. В последните обиколки Николас Латифи катастрофира в трети сектор, което предизвика излизането на кола за сигурност. Това позволи на Макс да сложи нов комплект меки гуми, докато Люис остана на пистата с износени твърди гуми. Така Верстапен изпревари безпроблемно Хамилтън и триумфира в шампионата.

Влизайки в състезателния уикенд, Алонсо смяташе Верстапен за фаворит. Въпреки че се оказа прав, Фернандо изрази съжаление за Хамилтън. Испанецът смята, че Макс е имал много късмет, но въпреки това титлата му не е незаслужена.

„Верстапен спечели титлата с много късмет. Без колата за сигурност Люис щеше да бъде световен шампион. Това, което се случи в състезанието бе чист късмет“, сподели Алонсо.

„Това ще бъде голяма тема през следващите няколко месеца. Всеки от тях заслужаваше титлата. Щеше да е хубаво, ако можеше трофеят да бъде разделен на две. И двамата бяха изключителни този сезон. Съжалявам за Люис, понеже той караше на друго ниво, особено през втората половина на шампионата. Мерцедес имаха по-бързата кола, но Валтери не успя да се възползва от това. Така че, ако загубите короната заради кола за сигурност в последния момент, със сигурност много ще съжалявате“, обобщи Фернандо Алонсо.

Същевременно Николас Латифи поднесе своите извинения заради инцидента, който на практика реши съдбата на световната титла. Пилотът на Уилямс обясни причината, довела до тази катастрофа.

„Борехме се за сцепление през тази поредица от завои. Целият уикенд бе много труден за мен. Гумите ми бяха много замърсени. Определено не бях наясно със ситуацията в челото на колоната. Не съм имал намерение да оказвам влияние върху тази битка. Направих грешка и съсипах собственото си състезание. Извинявам се за допуснатата грешка“, обясни Латифи.