Начало Избрани Алонсо: Винаги ще помня времето, което прекарах в Алпин и Рено

Алонсо: Винаги ще помня времето, което прекарах в Алпин и Рено

915
0
Фернандо Алонсо, Алпин
Фернандо Алонсо,, снимка Алпин

Фернандо Алонсо винаги ще си спомня с добро за времето, което прекара в Алпин и Рено. Двукратният световен шампион в F1 напусна за трети път базирания в Енстън екип, с който записа най-големите си успехи в световния шампионат.

Алонсо напусна F1 в края на сезон 2018. Опитния испанец прекара четири трудни кампании с Макларън. После той прекара две години извън спорта и бе част от екипа на Тойота в WEC и рали Дакар. Също така отново се включи в легендарната надпревара Индианаполис 500.

Двукратният световен шампион обяви завръщането си в F1 през сезон 2021. Алонсо отново подписа с екипа на Рено, който по-късно бе ребрандиран като Алпин. Испанецът дойде на мястото на Даниел Рикиардо, който пое в посока Макларън.

Алонсо показа добра скорост с автомобила А521, макар да пропусна сезоните 2019 и 2020. Той имаше основна заслуга за първата победа на вече бившия си съотборник Естебан Окон. Пилотът на Алпин хвърли бомба след като триумфира в миналогодишната Гран при на Унгария. В края на сезон 2021 Алонсо финишира трети в Катар и помогна на Алпин да надделее над Алфа Таури в битката за петото място при конструкторите и финишира пред Окон. Доброто представяне гарантира на испанеца удължаваше на договора му с френския екип за още една година.

В Алпин имаха огромни очаквания след влизането в сила на новите технически разпоредби. Французите използваха напълно нов двигател на Рено, който бе с конструкция, подобна на тази на Мерцедес. Екипът подписа договор с бившия основен спонсор на Рейсинг Пойнт/Астън Мартин BWT и подписа с бившия шеф на британския тим Отмар Шафнауер. В допълнение, Алпин се раздели с Марчин Будковски и Ален Прост.

Алонсо показа добро темпо в началната фаза на сезон 2022. Испанският ветеран финишира в зоната на точките в Бахрейн. След това обаче отпадна от старта в Джеда заради проблем с мотора. После той остана извън топ 10 в Австралия, докато в Имола се оттегли след контакт с Мик Шумахер.

С напредването на сезона Алонсо записа 10 поредни финиширания в зоната на точките. Испанецът често пъти бе най-бързият състезател след тези на Ред Бул, Ферари и Мерцедес. За съжаление той отново се сблъска с редица технически проблеми в заключителната фаза на кампания. Това бе една от причините той да напусне Алпин и да подпише с Астън Мартин. Малко след края на Гран при на Абу Даби Алонсо дори се радваше, че най-накрая е настъпил края на този тежък сезон.

Въпреки всички събития през последната година, испанецът каза, че ще си спомня с добро за престоя си в Енстън. 41-годишният състезател спечели двете си световни титли и записа повечето си победи с Рено.

„Разочарованието от [поредното отпадане в Абу Даби] е налице и не мога да направя нищо по този въпрос“, сподели Алонсо. „Винаги ще помня времето, което прекарах в Алпин и Рено. Благодарен съм и за всичко, което постигнах с този отбор.“

„Спечелихме двата шампионата заедно. Също така прекарах девет години от живота си в F1.[с тях]. Затова винаги ще им бъда благодарен и ще им пожелая късмет догодина.“

Алонсо имаше сериозни проблеми с надеждността по време на втория си престой в Макларън. Екипът от Уокинг реши отново да използва мотори на Хонда. Партньорството между двете компании бе изключително неуспешно заради двигателя на японците, който бе с ниска мощност и надеждност.

Въпреки това испанецът заяви, че чувствата, които е изпитвал тогава, са различни от тези в Алпин заради позицията, които са заемали в класирането.

„Мисля, че тази година бяхме по-конкурентоспособни. Когато стигах до финала ми беше по-приятно, отколкото когато бях в Макларън-Хонда. Тогава бяхме извън зоната на точките, така че няма как да сравнявам двете изживявания“, завърши Фернандо Алонсо.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от BWT Alpine F1 Team (@alpinef1team)