Начало Избрани Алонсо: Загубих притискане, докоснах бялата линия и след това изпуснах автомобила

Алонсо: Загубих притискане, докоснах бялата линия и след това изпуснах автомобила

1297
0
Фернандо Алонсо, Астън Мартин
Фернандо Алонсо; снимка: Астън Мартин

Фернандо Алонсо разкри подробности относно катастрофата си в спринта на Спа. Пилотът на Астън Мартин обясни, че внезапна загуба на притискане е довела до неговото завъртане на изсъхващото белгийско трасе вчера.

Алонсо стартира от 15-та позиция в спринтовото състезание. Пилотът на Астън Мартин стана „жертва“ на катастрофата на своя съотборник Ланс Строл. Канадецът претърпя инцидент, който сложи преждевременен край на SQ2. Така Алонсо не успя да подобри своето постижение и отпадна от сесията.

Двукратният световен шампион смени своите гуми във втората обиколка. Но малко след това той се завъртя в средата на втори сектор докато преследваше Нико Хюлкенберг от Хаас. След това неговият Астън Мартин AMR23 заседна в чакъла само на сантиметри от външната бариера. Алонсо призна, че грешката е била изцяло негова

„На влизане в Пухон се движех много близо зад Нико. Загубих притискане, докоснах бялата линия и след това изпуснах автомобила“, сподели Алонсо. „Опитвах се да намеря сцепление и да позная нивата на сцепление във всеки завой, но в крайна сметка беше прекалено хлъзгаво. Признавам, че това беше моя грешка“, добави пилотът на Астън Мартин.

„Така или иначе не бяхме в точките. При едва 11 състезателни обиколки винаги щеше да бъде трудно да постигнем силен резултат. Все пак е по-добре тези неща да се случат в събота, отколкото в неделя. Обръщаме страницата“, каза още Фернандо Алонсо.

За щастие, колата на Алонсо нямаше сериозни поражения. Инцидентът на Алонсо бе разследван от стюардите. В крайна сметка длъжностните лица решиха да не наказват испанеца.

„Алонсо излизаше от бокса и се премести вляво, което накара автомобил №27 да предприеме действия, за да избегне сблъсък“, се казва в доклада на стюардите.

„Алонсо обясни, че по това време не е имал никаква видимост назад и че е карал в крайната лява част на пистата на това място във всяка обиколка, за да увеличи максимално видимостта си напред. Стюардите приемат тези факти. Но от въпреки това, движението отдясно наляво в този случай, макар и по-бавно от автомобилите, които са останали на пистата, е довело до възможността за сблъсък.“

Съотборникът на Алонсо Ланс Строл завърши на 11-то място във вчерашния спринт. Канадецът все пак успя да стартира, въпреки че катастрофира в спринтовата квалификация.

„Беше доста трудно. Мокрите условия направиха видимостта много лоша, а автомобилът просто нямаше необходимото темпо“, каза Строл.

„Съботният ден не беше такъв, на какъвто се надявахме. Днес времето би трябвало да е малко по-стабилно, така че ще натискаме здраво и ще видим какво можем да направим“, каза още пилотът на Астън Мартин.