Начало Избрани Алпин е опитал да премахне наказателните точки на Гасли

Алпин е опитал да премахне наказателните точки на Гасли

769
0
Пиер Гасли, Алпин
Пиер Гасли, снимка Алпин

Алпин е опитал да премахне наказателните точки на Гасли. Това бе потвърдено от Отмар Шафнауер. Той обаче заяви, че по-голямата част от останалите отбори в F1 са блокирали намерението на френския отбор да изтрие наказателните точки от книжката на 27-годишния състезател.

Гасли започна първата си кампания с Алпин в доста неприятна позиция. Французинът има 10 наказателни точки и се нуждае от още 2 за да получи забрана за участие в състезание.

Еднократният победител в F1 „спечели“ много от точките си заради процедурни грешки. Това включва движение на повече от 10 дължини от автомобила пред себе си по време на периода на колата за сигурност, както и превишаване на ограниченията на пистата. Гасли също така получи наказание заради превишаване на скоростта по време на дъждовната Гран при на Япония.

Тази година ФИА смекчи правилата за санкциите на пилотите. Федерацията елиминира възможността състезателите да получават наказателни точки в резултат на по-леки нарушения. Следователно такива санкции ще се прилагат основно при опасно каране.

Гасли ще трябва да изкача близо два месеца преди да бъдат  нулирани неговите точки. Пилотът на Алпин трябва да продължава да внимава тъй като продължава да е лидер на тази негативна класация.

Миналата седмица Шафнауер разкри, че неговият отбор е водил кампания за отстраняване на точките от пилотската книжка на Гасли. Румънско-американският специалист обаче не е бил подкрепен от по-голямата част от ръководителите на другите тимове и в крайна сметка е бил принуден да се откаже

„Бях в малцинство“, сподели Шафнауер през британското издание Autosport. „Вероятно имаше само три-четири от общо десет отбора, които подкрепиха предложението ми.“

„Някои от тези, които не признаха причината, поради която не го подкрепят си бяха чисти опортюнисти. Те дори се надяваха, че в крайна сметка ще ни се случи нещо“, каза още шефът на Алпин.

Шафнауер обясни, че наказателните точки на Гасли трябва да бъдат отнети със задна дата заради промяната на правилата.

„Има два елемента в правилата. Първо, продължавайки напред, за какво трябва да получиш наказателни точки? Лично аз смятам, че правилно да получаваш наказателни точки не за неща като ограничения на пистата, а заради опасно шофиране. Намерението на подобни наказания е точно такова“, заяви шефът на Алпин.

„Не знам как неща като ограниченията на пистата или това, че се намирате твърде далеч от колата за сигурност, са влезли в правилника. Това не е опасно шофиране. Както и да е, сега вече съм съгласен с [новата] интерпретация на ФИА.“

„Трябва ли това да бъде със задна дата? Винаги ще казвам „да“, най-вече защото смятам, че това е справедливо. Ако всички се изправим, вдигнем ръце и кажем, че сме направили грешка, то тогава ще поправим грешката, гледайки назад, а не просто да гледаме напред“, завърши Отмар Шафнауер.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от BWT Alpine F1 Team (@alpinef1team)