Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Алпин обмисля дали да закрие академията си за млади пилоти заради историята...

Алпин обмисля дали да закрие академията си за млади пилоти заради историята с Пиастри

2052
0
Оскар Пиастри
Оскар Пиастри; снимка: Майкъл Потс

Алпин обмисля дали да закрие академията си за млади пилоти заради историята с Оскар Пиастри, заяви Лоран Роси. Главният изпълнителен директор на компанията, който много държи лично да участва в ръководенето на отбора във Формула 1, е убеден, че ситуацията с австралиеца е създала прецедент в автомобилния спорт, който ще има негативно влияние за всички.

„Цялата тази история не бе добра за спорта. В Алпин пострадахме малко, но Формула 1 като цяло получи нараняване. Ние „се изгорихме“ заради всички останали. Създаде се проблем – пазарът (на пилоти) става твърде несигурен по този начин. Това застрашава компаниите, влагащи средства в кариерите на пилотите. Ако решиш да пестиш пари, като не инвестираш в състезатели и после само отмъкнеш някого с отделеното настрани, то нещата стават съвсем различни.“

„Не съм сигурен, че искам да продължавам да тренирам тези пилоти… Или да ги блокирам с договори, които може да не им харесват особено. Как се решава това? В момента наистина обмисляме дали да продължаваме тази работа след като приключи обучението на настоящата група пилоти, към които ще изпълним ангажиментите си. Чудим се дали да взимаме нови състезатели, защото… Защо да го правим?“, коментира Роси

CEO-то на Алпин повтори, че работата с младежи е част от историята на Рено в автомобилния спорт изобщо. Той посочи, че основно автомобилни производители създават подобни академии. Едно от малкото изключения е Ред Бул.

„Искаме ли да променим това? Не е ли прекалено опасно да се създава такъв прецедент. Ние по принцип вярваме в това да градим млади таланти, да ги възпитаваме в собствените си ценности. Така, когато достигнат върхова форма, те вече пасват на екипа, мислят като нас“, каза още Роси.

Отговарящият за договорите на пилотите във Формула 1 борд на ФИА постанови, че Пиастри има валиден контракт с Макларън. Лоран Роси не коментира начина, по който от Алпин са водили разговорите си с австралиеца и мениджмънта му. От екипа са предоставили на Оскар проектодоговор през май след повече от половингодишно мотаене, което реално е накарало пилота и Марк Уебър да търсят други възможности.

Понастоящем в академията на Алпин са Джак Дуън, Оли Колдуел, Кайо Колет и Виктор Мартенс, който стана шампион във Формула 3. Българинът Никола Цолов е част от свързан с програмата проект, включващ още няколко състезатели в по-ниските категории.