Начало Други Алпин обяви пилотския си състав в WEC

Алпин обяви пилотския си състав в WEC

223
0
Алпин A470 LMP2
снимка, Алпин

Алпин обяви пилотския си състав за сезон 2023 в WEC. Френският отбор ще разчита на шестима състезатели, които ще участват в клас LMP2 на световния шампионат за издръжливост на ФИА.

Сезон 2023 обещава да бъде ключов за Алпин преди завръщането му в главната категория на WEC през 2024 г. Годината ще бъде съпътствана от разработването на новия прототип Alpine Hypercar. Съобразявайки се с регламентите на LMDh, той ще се състезава с престижните конструктори, които са приели предизвикателството в премиерния клас на WEC.

Алпин ще продължи да се състезава с екипа на Signatech под името Alpine Elf Endurance Team. По време на тази преходна година отборът ще се състезава в категорията LMP2. До момента екипът е постигнал някои от най-добрите си състезателни постижения през последното десетилетие.

Тази промяна предполага нови предизвикателства поради различните правила. Моделът Алпин A470 излезе от „зимен сън“ по време на предсезонните тестове в Портимао, които се проведоха миналата седмица. Екипът трябваше да обмисли добре своите екипажи. Според правилника, клас LMP2 изисква поне един сребърен пилот във всеки прототип.

Алпин запази досегашните си състезатели Матю Ваксивиер и Андре Неграо. Двамата караха автомобила от клас LMP1 А480 заедно с Никола Лапиер. Сега те ще бъдат разпределени в двата прототипа на отбора.

Ваксивиер ще си партнира с двукратния шампион в LMP2 Жулиен Канал и Шарл Милези. Тримата ще бъдат зад волана на Alpine A470 с №36.


Същевременно Неграо ще се присъедини към двукратния носител на титлата в Европейските серии Льо Ман Мемо Рохас и Оли Колдуел в Alpine №35.

Междувременно Лапиер няма да се състезава за Алпин през сезон 2023 в световния шампионат за издръжливост. Французинът ще се съсредоточи върху ангажиментите си в други серии. Той също така ще помогне на френския производител в разработването на новия хиперавтомобил в клас LMDh, който ще бъде с шаси на Oreca. Опитният французин се надява да се върне на състезателното място когато Алпин се върне към класа на хиперавтомобилите.

„Трябваше да съберем два хомогенни и последователни състава от пилоти, като същевременно спазваме специфичните правила на LMP2. Според тях трябва да имаме по един сребърен пилот във всеки автомобил“, каза директорът на отбора на Alpine в WEC Филип Сино.

„Гордеем се с нашата тройка, която съчетава опитни пилоти с голям потенциал. Всички познават качествата и уменията на Матю, Андре и Шарл. Опитът на Жулиен говори сам за себе си, както и постиженията на Мемо.“

„Ние също така сме напълно ангажирани да насочим Оли към успешен преход към състезанията за издръжливост, както направихме с Андре и много други пилоти в в миналото.“

Алпин също така обяви, че Решад дьо Джерус ще се присъедини към отбора като резервен пилот през сезон 2023 в WEC.