Начало Избрани Алпин потвърди привличането на Гасли

Алпин потвърди привличането на Гасли

952
0
Пиер Гасли, Алфа Таури
Пиер Гасли, снимка Ред Бул Контент Пуул

Алпин най-накрая потвърди привличането на Пиер Гасли. Французинът ще бъде освободен предсрочно от договора си с Ред Бул и ще премине в Енстън от началото на 2023 г. Настоящият пилот на Алфа Таури идва на мястото на Фернандо Алонсо, който реши да подпише Астън Мартин.

Новият съотборник на еднократния победител във Формула 1 ще бъде Естебан Окон, който заяви, че няма нищо против да бъде съотборник с Гасли. Това ще бъде едва втори случай, в който Алпин-Рено ще има изцяло френски пилотски състав след сезон 1982.

Гасли е подписал многогодишен договор с френския отбор, чиято продължителност не е разкрита.

„Да караш за отбор с френски корени е нещо много специално“, сподели Гасли.

„Познавам силните страни на Алпин, тъй като се състезавах срещу тях през последните няколко години. Напредъкът и амбициите им са наистина впечатляващи.“

„Искам да благодаря на Ред Бул, тъй като това бележи края на нашето 9-годишно съвместно пътуване. Благодарение на тяхното доверие и подкрепа станах пилот в F1. Това, което постигнахме със Скудерия Алфа Таури през последните години, е много специално.“

„Гледайки напред, искам да дам максимума от себе си и да използвам целия си опит, за да се боря за подиуми. В крайна сметка да помогна на Алпин да се бори за победи и шампионати в бъдеще“, добави французинът.

Лука де Мео подчерта гордостта на Алпин за това, че разполага с изцяло френски състав. Главният изпълнителен директор на групата на Рено лично е участвал в предоговорите с 26-годишният състезател от Руан.

„Горди сме да представим изцяло френски пилотски състав от сезон 2023. Корените ни са във Франция, а марката Алпин е роден в Нормандия, така че това е своеобразна случайност“, сподели де Мео.

„И двамата състезатели ще движат отбора напред. Надявам се да се превърнем в символ на гордост за Франция.“

Според Отмар Шафнауер, идването на Гасли е още едно доказателство за амбицията на тима от Енстън да се включи в борбата за челните позиции в F1.

„Гасли вече е доказан талант във Формула 1. Ние очакваме с нетърпение да го използваме в отбора“, каза Шафнауер.

„Отборът ни има няколко цели за следващите сезони. Твърдо съм убеден, че пилотският ни състав е чудесно отражение на високите амбиции на отбора.“

„Вярвам, че Пиер и Естебан ще успеят заедно да мотивират отбора да продължи напредъка си към тези цели. Бихме искали да благодарим и на Ред Бул за това, че се съгласиха с условията, които позволиха на Пиер да предприеме тази стъпка“, добави шефът на Алпин.

„Бих искал да приветствам Пиер в семейството на Алпин. Той е талантлив и мотивиран пилот, който ще допринесе положително за целите ни в F1. Гасли напълно съответства на амбицията и прогреса, които досега са били отличителна черта на проекта на Алпин. Той е млад, но много опитен и успешен пилот. Сигурен съм, че неговата мотивация съвпада с нашата. Всички в екипа очакваме с нетърпение да се развиваме заедно“, заяви главният изпълнителен директор на Алпин.