Начало Избрани Алпин работи усилено по автомобила за 2023-та

Алпин работи усилено по автомобила за 2023-та

915
0
Алпин А522 Рено
снимка, Алпин

Алпин работи усилено по автомобила си за сезон 2023 в F1. Френският отбор се надява да постигне значителен напредък през следващия сезон и да се доближи още до Ред Бул, Ферари и Мерцедес.

Алпин разполага с четвъртата по сила кола през по-голямата част от настоящата кампания. Екипът от Енстън имаше големи надежди за този сезон заради новите технически правила и прогреса на двигателя на Рено. В момента французите водят оспорвана битка с Макларън за четвъртото място в шампионата при конструкторите.

Един от ключовите елементи за напредъка на Алпин спрямо 2021- ва е серията от подобрения в болида A522. Французите използват нови компоненти в почти всеки старт. Благодарение на новия двигател Renault E-Tech RE22, екипът разполага с много добра скорост на правите. Това бе един от големите недостатъчни на бившия отбор на Рено през последните години.

Алпин използва нов под в Сингапур, който трябваше да донесе повече притискане. Тимът от Енстън постигна видим напредък на пистата Марина Бей, но в крайна сметка си тръгна с празни ръце заради отпаданията на Фернандо Алонсо и Естебан Окон. След проверка на техните болиди се установи, че и двамата са имали проблеми със задвижващата система на Рено.

В Япония Алпин записа най-добрият отборен резултат от началото на годината. Автомобилът А522 се движеше доста добре на мократа писта Сузука, което позволи на Окон и Алонсо да спечелят общо 18 точки. Сега френският отбор ще използва още няколко нови неща в предстоящата Гран при на САЩ в Тексас.

Част от компонентите в настоящия болид ще се използват и през следващата година. Също така работата на новите компоненти се взимат по внимание при работата по автомобила за 2023-та, която в момента се извършва във въздушния тунел.

Според спортния директор на тима Алан Перман, първите индикации сочат, че автомобилът за следващата година ще постигне добри резултати. Това създава перспективата Алпин да може да се доближи до екипите в челото на полето.“

„Всички в Енстън вече са значително напреднали с автомобила за следващата година. Засега всичко върви много добре. Честно казано, процесът по работата на колата за догодина е толкова вълнуващ“, каза Перман.

Алпин загуби ценни точки заради немалко проблеми с надеждността. Въпреки това Перман смята, че френският отбор трябва да натиска до край, за да извлече по-големи ползи в дългосрочен план.

„Имахме няколко случая на лоша надеждност. Това се отрази на представянето ни през тази година.“

„Направихме огромна промяна в задвижващия агрегат и в скоростната кутия. Знаехме, че ще има някои проблеми, но мисля, че всички се съгласихме с това. Не бяхме изненадани, че ни е малко трудно. От друга страна, вярваме, че това ще освободи някои значителни резултати в бъдеще. В крайна сметка се оказахме прави и сме изключително доволни от начина, по който се развиват нещата“, продължи Перман.

Перман похвали  служителите в във фабриката на Алпин, които постоянно създават нови разработки. Едно от доказателствата за това е новият под, който дебютира в Сингапур.

„Това е четвъртата версия на нашия под, а в Остин ще бъде 4B. Имаме още една актуализация, но тя не толкова голяма, колкото тази.“

„Просто въздушният ни тунел работи много, много добре. Заради това използваме толкова много нови неща. Винаги сме планирали надграждане за Сингапур, но то беше двойно по-голямо от това, което мислехме, че ще бъде“, завърши Алан Перман.