Начало Избрани Алпин няма намерение да пусне Пиастри в Макларън преди края на сезона

Алпин няма намерение да пусне Пиастри в Макларън преди края на сезона

895
0
Оскар Пиастри
Оскар Пиастри; снимка: Майкъл Потс

Алпин няма намерение да пусне Пиастри в Макларън преди края на сезон 2022. Австралиецът ще се състезава за британския екип от следващия сезон след като се изплъзна от ръцете на бившия отбор на Рено.

Случаят с Пиастри, Алпин и Макларън бе разгледан от озоваха пред Комисията за признаване на договорите в F1. Сагата за това къде ще кара австралийският състезател се разрази по време на лятната пауза на сезон 2022.

Всичко започна на 1 август. Тогава Алонсо изненадващо обяви, че напуска Алпин в посока Астън Мартин. Само ден по-късно френският екип обяви, че Оскар Пиастри ще замени двукратния световен шампион. Австралиецът обаче заяви, че няма да кара за Алпин през сезон 2023 и е ядосан от тяхното съобщение.

Няколко седмици по-късно се разбра, че бившият шампион във Формула 2 е подписал с Макларън. Въпреки това Пиастри все още има договор с Алпин до края на сезон 2022. Френският екип инвестира огромна сума пари, за да подготви максимално младата надежда за F1.

Очакванията на Макларън са Пиастри да продължи да бъде част от Алпин до края на настоящата кампания. Британският екип не вярва, че французите ще освободят предсрочно 21-годишния състезател.

Наскоро Алпин обяви привличането на Пиер Гасли. Така екипът от Енстън ще разполага с изцяло френски състав, което бе мечта на главния изпълнителен директор Лоран Роси.

Междувременно Андреас Зайдл коментира дали очаква бившият отбор на Рено да пусне преждевременно Пиастри след новината за привличането на Гасли.

„Не мисля, че това ще промени нещата. Доколкото разбирам, те все още планират да продължат програмата с Оскар до края на сезона. Затова не вярвам, че ще го пуснат предсрочно“, каза шефът на Макларън.

Тъй като едва ли ще разчита на Пиастри преди края на сезона, Макларън реши да даде шанс на Алекс Палу и Пато О’Уорд. Двамата състезатели от Индикар ще карат болида на британския екип в общо две свободни тренировки. По този начин Макларън ще изпълни задължението си да предостави един от автомобилите си на пилоти с ограничен или никакъв опит.

От Алпин все още не са обявили кога ще изпълнят изискването на F1. Френският екип планираше да използва Пиастри, но след всички драми около него най-вероятно ще го остави настрани. Шефът на тима от Енстън Отмар Шафнауер заяви, че не очаква младият австралиец да бъде зад волана на A522 в някоя сесия до края на сезон 2022.

Другата опция на Алпин е Джак Дуън. Сънародникът на Пиастри се представя доста добре във Формула 2 и очаква да бъде една от звездите на поддържащия шампионат през 2023 г.

Шафнауер посочи, че приоритет на Дуън ще бъде борбата за титлата във F2 през следващия сезон.

„Непосредственият фокус на Джак трябва да бъде спечелването на шампионата на F2 догодина“, каза шефът на Алпин. „Гарантирам, че ние го подкрепим в този процес и ще му помогнем по пътя към F1. Също така ще му дадем известно време в някой от по-старите ни автомобили, за да бъде готов да направи тази голяма крачка напред в кариерата си“, допълни Отмар Шафунауер.