Начало Избрани Алпин ще бъде с нов под в Баку

Алпин ще бъде с нов под в Баку

699
0
Алпин А523
снимка, Алпин

Алпин ще бъде с нов под в Баку. Това потвърди техническият директор на френския отбор Мат Харман. Британският специалист обясни, че актуализацията в Азербайджан е част от програмата за развитие на автомобила A523.

Алпин си постави високи цели преди началото на сезон 2023 в F1. Базираният в Енстън отбор се стреми да запази четвъртото място при конструкторите и да намали разликата спрямо Ферари и Мерцедес

В началото на месеца Отмар Шафнауер заяви, че паузата между третия и четвъртия старт от тазгодишната кампания ще бъде ценна възможност за Алпин да произведе всички резервни части, от които се нуждае. Следователно френският екип ще се запази с достатъчно компоненти за надпреварите на уличните трасета в Баку и Маями.

Алпин има доста да наваксва след разочарованието от Мелбърн. Тогава Естебан Окон и Пиер Гасли се удариха в 56-тата обиколка и загубиха ценни точки. Следователно Алпин се смъкна до шестото място при конструкторите и бе изпреварен от Макларън.

Алпин ще се върне към традиционното си оцветяване в предстоящата Гран при на Азербайджан. Френският отбор използваше специална розова ливрея в първите три кръга от сезон 2023, посветена на титулярните спонсор BWT.

Техническият директор на тима Мат Харман разкри повече подробности за предстоящите новости в болида А523.

„В Баку ще докараме нов под, както и други аеродинамични и механични елементи. След това ще продължим с развитието на следващото състезание в Маями, а после ще донесем още нещо за Имола. Тази последователна програма ще продължи през целия сезон, като на повечето състезания са планирани още подобрения“, сподели Харман.

„В краткосрочен план това, което имаме за Баку, Маями и Имола, е разумна стъпка – макар и не толкова значителна, колкото бяха медийните спекулации през последните седмици. Важно е да запазим този агресивен темп на развитие ако искаме да продължим да се движим напред към нашите очаквания за представяне. Трябва да се отдаде заслуженото на работата зад кулисите в двата завода във Вири и Енстън. Всички там работят усилено, за да постигнат целите за развитие и да създадат подобренията, които да направят автомобила по-бърз“, добави техническият директор на Алпин.

Пилотът на Алпин Естебан Окон познава много добре пистата в Азербайджан. Французинът има общо четири участия в Баку, като най-добрият му резултат е шесто място през 2017 г.

„Беше хубаво да си починем малко след Гран при на Австралия, за да си дадем равносметка след състезанието и да анализираме уикенда като цяло. Очевидно уикендът не завърши добре за нас. Въпреки това има много положителни моменти, които можем да извлечем от него“, каза Окон.

„Сега сме напълно фокусирани върху това да се възстановим силно в Баку. Като отбор от известно време очакваме състезанието в Баку с нетърпение. Честно казано всички се радваме, че тази нова състезателна седмица най-накрая е тук. За това състезание също е планирано подобрение, тъй като спринтът е с малко по-нов формат. Това означава, че ще трябва да работим здраво още от първата тренировка. Нуждаем се от положителен уикенд и се стремим да си тръгнем от Баку с повече точки за отбора“, добави пилотът на Алпин.

Другият състезател на Алпин Пиер Гасли има страхотни спомени от Азербайджан. 27-годишният състезател записа последния си подиум в F1 именно тук през 2021 г.

„Градската писта в Баку е невероятно място за F1. Харесва ми да карам там. Предстои ни да преминем през интересен формат. Всичко ще се състои в това да останем живи и в двете състезания и да се възползваме от всички възможности, които могат да се появят“, заяви Гасли.

„В миналото съм имал успехи в Баку след като съм карал чисто и съм рискувал. Тук спечелих и последния си подиум в F1“, продължи Гасли. „В Баку никога не се знае. . може да се случи всичко! През последните няколко дни бях в Енстън и съм развълнуван от това, което отборът ще предложи, както и от това, което подготвяме. Време е да наведа глава, да работя здраво и да се стремя към силни резултати, които да бъдат възнаградени с точки“, каза още състезателят на Алпин.