Начало Избрани Алпин ще освободи предсрочно Пиастри

Алпин ще освободи предсрочно Пиастри

1015
0
Оскар Пиастри
Оскар Пиастри; снимка: Майкъл Потс

Алпин ще освободи предсрочно резервния си пилот Оскар Пиастри. Френският отбор се е съгласил по-рано да прекрати договора на австралиеца. Така той ще може да кара за Макларън в следсезонните тестове в Абу Даби.

Алпин и Макларън обсъждаха случая с Пиастри още откакто бе обявено, че той ще премине в британския екип. Първоначално бившият шампион във Формула 2 трябва да бъде заместник на Фернандо Алонсо, който отива в Астън Мартин. Пиастри обаче отказа да стане част от екипа от Енстън. По-късно се разбра, че той е решил да се присъедини към Макларън на мястото на Даниел Рикиардо

Алпин направи огромна инвестиция в кариерата на Пиастри, но в крайна сметка той се изплъзна от ръцете на французите. Затова те решиха да го игнорират. 22-годишният австралиец трябваше да участва в две свободни тренировки като част от изискването на ФИА. Вместо това, Алпин реши да използва Джак Дуън.

Въпреки това, през последните седмици бившият отбор на Рено е постигнал някакво съгласие с Макларън. Доказателство за това е тайният тест на Пиастри на пистата Пол Рикар. Австралиецът е бил зад волана на миналогодишния болид на Макларън MCL35M. Именно този автомобил бе използван по-рано тази година от другите тест пилоти на британския отбор Колтън Херта, Алекс Палу и Пато О’Уорд.

От Макларън не е предоставиха никакви детайли за теста на Пол Рикар. Британците все пак потвърдиха, че Пиастри е бил зад волана на техния автомобил от 2021 г.

Сега вече бе постигнато окончателно споразумение с Алпин за официалното освобождаване на Пиастри преди края на състезанието в Абу Даби. Австралийският състезател той ще се появи за първи път публично с настоящия болид на Макларън в изпитанията за млади пилоти на пистата Яс Марина.

Ясно е, че Пиастри няма как да участва в първата свободна тренировка в Абу Даби. Тогава Макларън ще предостави един от своите автомобили на звездата от Индикар Пато О’Уорд.

Отмар Шафнауер потвърди пред различни медии, че веч е постигната сделка с Макларън. Така Пиастри може да участва в следсезонния тест на Яс Марина.

„Имаше преговори за това как да се разделим с Пиастри. В крайна сметка постигнахме споразумение. Така лед края на този сезон той може да прави каквото си поиска“, каза Шафнауер.

Шефът на Алпин също така обясни, че тестът на австралиеца на Пол Рикар е бил част от споразумението, което са направили с Макларън.