Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Алпин: Трябва да подобрим комуникацията вътре в отбора

Алпин: Трябва да подобрим комуникацията вътре в отбора

490
0
Пиер Гасли и Естебан Окон, Алпин
Пиер Гасли и Естебан Окон, снимка Алпин

Алпин трябва да подобри вътрешната си комуникация. Това каза временният директор на тима Бруно Фамен. Според него трябва да стане ясно дали съобщението към Пиер Гасли в края на Гран при на Япония е било достатъчно ясно.

Пилотите на Алпин водеха оспорвана битка в състезанието на Сузука. Гасли заемаше позиция в дъното на топ 10 и се бореше със своите съперници от Алфа Таури и Фернандо Алонсо. В същото време Окон имаше контакт в първата обиколка, заради който трябваше да спре в бокса за смяна на гуми

Гасли и Окон заемаха последните две позиции в топ 10 в заключителната фаза на Гран при на Япония. От Алпин наредиха победителят от Монца 2020 да пропусне своя съотборник в последната обиколка. Гасли не бе съгласен с решението на тима, но в крайна сметка позволи на Окон да мине пред него. След края на състезанието той нарече решението на Алпин „пълен майтап“.

Гасли не бе никак доволен от отборната заповед на тима. В същото време Окон каза, че в миналото Алпин се е справял с подобни ситуации по абсолютно същия начин.

Случилото се на Сузука предизвика спекулации относно евентуален конфликт между Гасли и Окон. Фамен обаче отхвърли тези спекулации и заяви, че двамата му пилоти се разбират добре.

„Няма никакви проблеми между пилотите. Ситуацията е такава, защото те се борят за собствените си най-добри резултати, което е нормално и за което им се плаща. Но също така им се плаща за най-добрите резултати на отбора“, каза Фамен.

„Разбира се, заради стреса на състезанието може да имаме някои декларации, които са потенциално малко силни. Въпреки това нямам абсолютно никакво съмнение, че пилотите ни искат да работят в екип“, продължи директорът на Алпин.  „За да постигнем най-добрия отборен резултат, оставихме Пиер пред Естебан, за да има възможност – дори и малка – да се опита да настигне Фернандо. Това не беше възможно, така че една обратна замяна би била нормална.“

Фамен също така спомена, че проблемите в комуникацията може да са направили ситуацията по-напрегната от необходимото. Според него, нещо, което Алпин трябва да се стреми да изясни

„Трябва да подобрим комуникацията вътре в отбора. След случилото се с Гасли дойде моментът, в който трябва да проверим, за да бъдем напълно прозрачни“, обясни Фамен.

„Не знам кога е било казано всичко. Това е въпросът, който трябва да изясним. Понякога имаме проблеми с комуникацията, защото линията [радиосигналът] не е толкова добър. Понякога рейс инженерът пък смята, че е напълно ясен, когато казва нещо, но може би понякога пилотът не го разбира добре, защото е съсредоточен върху нещо друго.“

„Трябва да проверим дали Пиер е получил добре информацията. Но така или иначе, маневрата беше направена в интерес на отбора. Нямам никакво съмнение, че и двамата пилоти са съгласни с това.“

„Ако трябва да го направим по малко по-различен начин по време на следващите състезания, ще направим. Пилотите знаят това и няма напрежение. Това беше просто изпълнение на състезанието“, каза още временният директор на Алпин.

Накрая Фамен омаловажи факта, че Гасли е изпуснал нервите си публично. Според него, той е изразил разочарованието си „не повече от неговите колеги“ на стартовата решетка.

„Те са борци, така че е нормално веднага след състезанието да са разочаровани, това е нормално. Можем да говорим с часове за начина, по който го е направил. Но аз съм убеден, че това е епифеномен“, завърши Бруно Фамен.