Начало Автомобили Alpine Vision Gran Turismo – виртуалното превъплъщение на Alpine

Alpine Vision Gran Turismo – виртуалното превъплъщение на Alpine

40
0

Alpine Vision Gran Turismo е виртуален автомобил, с който Alpine отбелязва 60-ата си годишнина и участва в легендарната видео игра Gran Turismo 6. Проектът за създаването му бе оповестен през юли 2013 г. и екипите в Alpine насочиха вниманието си към него със същата страст, ентусиазъм и строгост, с които се отнасят към създаването на бъдещия нов сериен модел.

Преди 15 години Sony наема японския студент по икономика Казунори Ямаучи. „Каз“ е амбициозен млад мъж, чийто умения и страст като разработчик на игри убеждават компанията да му позволи да реализира мечтата, по която работи от цели пет години – върховният състезателен симулатор. Възползвайки се от технологичния пробив, какъвто е конзолата PlayStation, Polyphony Digital създава моментален хит с лансирането на Gran Turismo на 11 декември 1999 г. Той прави революция във индустрията на видео игрите с продажби на първото заглавие, достигащи над 11 милиона копия.

Вече над десетилетие и половина историята на успеха продължава. Продажбите на различните издания на Gran Turismo достигат над 27 милиона. Лансирането на Gran Turismo®6 за PlayStation®3 е през декември 2014. Последната версия се откроява като нов стандарт, предлагайки на геймърите над 1200 от най-добрите в света автомобили и 39 писти. Успехът на франчайза се дължи в голяма степен на партньорството, което продуцентите му имат с най-престижните автомобилни производители. Групирани под банера Vision Gran Turismo по повод 15-ата годишнина на играта, създадените специално по този случай прототипи са еднакво чакани от феновете на автомобилите и игрите.

През юли 2013 г. около 15-членен екип от Polyphony Digital Inc. посети студиото на Alpine, където бе посрещнат от екипа на Alpine, споделящи една и съща страст към автомобила. „Каз“, който е очарован от Alpine, не успя да скрие радостта си от идеята да приветства френската марка в своя виртуален шоурум. В действителност той често приема възможностите да шофира на писта, затова включването на състезателна марка като Alpine има специално значение за него.

Много скоро идеята за олекотен, маневрен, баркета автомобил в съответствие със състезателната програма на марката с A450, приема форма. Проведен е вътрешнофирмен дизайнерски конкурс, в който участват около 15 дизайнери. Печели го Виктор Сфиазоф, който черпи вдъхновение от участието в 24 часа на Льо Ман на Alpine A450, от A110, A210, A220, както и от авиацията. Малко по малко автомобилът се появява на чертожната дъска преди да бъде създадена дигиталната му версия. Едновременно с това инженерите работят по техническите характеристики. След анализ и сравнение на дузина други автомобили, участващи в Gran Turismo, те намират настройката, която поставя акцент върху удоволствието от шофирането, в съответствие с духа на Alpine.

Междувременно, Polyphony Digital вкарват данните в свой собствен софтуер и малко над година след лансирането на проекта финалната спецификация на Alpine Vision Gran Turismo е бетонирана. Като черешка на тортата е отправено ново предизвикателство: създаването на реална версия на това невероятно творение. Плодът от усилията на създателите на модела възпламенява нови усещания, а състезателните, нетипични линии на Alpine Vision Gran Turismo говорят на всички поколения.

За пръв път Alpine Vision Gran Turismo ще бъде видян на тазгодишния Festival Automobile International в Париж (Франция). В продължение на 30 години това ежегодно събиране на експерти в областта на естетиката и автомобилното съвършенство е връчило редица специални награди, включително една за Plus Belle Voiture de l’Année (Най-красив автомобил на годината). След представянето му на гала вечерта в парижкия Hôtel des Invalides на 27 януари, автомобилът ще остане изложен на фестивала до 1 февруари. След това той ще бъде представен на 2015 Rétromobile Show (4-8 февруари) в Порт дьо Версай, Париж, където ще започнат сериозните чествания по повод 60-ата годишнина на Alpine.

Alpine Vision Gran Turismo ще бъде наличен като част от безплатна актуализация на Gran Turismo®6 за PlayStation®3 през март 2015. За да разберат повече за автомобила, играчите трябва да изберат „Vision GT“ от „My Home“ страницата. След като изберете цвета на купето, ще можете да се възхищавате на новата си придобивка в режим на цял екран, заедно с подробна информация. Ще е възможно също така да гледате видео и рисунки на Alpine Vision Gran Turismo, преди да вземете участие в първото си състезание.

 

Технически характеристики

Шаси

Tип: карбонов монокок

Окачване: двойни А-рамена, pushrods, регулируема пружина/амортисьор

Двигател

Разположение: централно отзад

Tип: V8

Работен обем: 4494 куб. см

Макс. мощност: 450 к.с. при 6500 об/мин

Макс. въртящ момент: 580 Нм при 2000 об/мин

Макс. обороти: 7500 об/мин

Макс. скорост: 320 км/ч

Трансмисия

7-степенна секвенциална скоростна кутия

Задно задвижване

Спирачки

Предни: 390 мм x 32 мм вентилирани дискове, 6-бутални апарати

Задни: 355 мм x 32 мм вентилирани дискове, 4-бутални апарати

Тегло и обеми

Маса: 900 кг

Разпределение на теглото: 47/53

Резервоар: 75 л