Начало Top Moto News Алваро Баутиста е новият световен шампион в WSBK

Алваро Баутиста е новият световен шампион в WSBK

353
0
Алваро Баутиста, Дукати
Алваро Баутиста, снимка Дукати

Алваро Баутиста е новият световен шампион в WSBK. Пилотът на Дукати финишира на втора позиция в последното състезание от уикенда в Индонезия. Този резултат бе напълно достатъчен за испанския ветеран, за да спечели първата си титла в световния Супербайк шампионат. Самата надпревара бе спечелена от Топрак Разгатлиоглу, а последното място на подиума бе заето от Джонатан Рей.


Времето преди втория старт в Индонезия отново бе сухо и много горещо. Температурата на въздуха бе 36 градуса по Целзий, докато тази на асфалта- 61. Някои от състезателите в WSBK използваха интересни методи, за да се справят с огромната жега.

Разгатлиоглу отново използва по-доброто стартира на неговата Ямаха и поведе. Втори бе Рей, следван от Баутиста, Локатели, Басани, Лоус, Риналди, Виерж и Рединг.

До края на първата обиколка в старт №2 в Индонезия Рей поведе, следван от Разгатлиоглу и Локатели. Баутиста се движеше на четвърта позиция. Състезателят на Дукати се нуждаеше най-малко от трето място, за да си гарантира короната преди последния уикенд за сезон 2022 в WSBK на пистата Филип Айлънд.

18 тура преди края на надпреварата в Индонезия, Баутиста изпревари Локатели и зае третото място. Така испанецът се озова на позиция, в която ще стане шампион. Обиколка по-късно Басани направи агресивна атака и също задмина сънародника си.

С напредване на състезанието Рей загуби позиции от Разгатлиоглу, Баутиста и Басани.

По-назад Герлоф и Виерж се бореха за шестата позиция. Рей пък си върна третото място, докато Баутиста дишаше във врата на своя съперник от Ямаха. Същевременно Кота Нозане (GRT Ямаха) катастрофира. Това е предпоследния уикенд за японеца в WSBK. Следващата година Нозане ще се състезава в клас Moto2 на световния шампионат по мотоциклетизъм на ФИМ.

8 тура преди финала на състезателния уикенд в Индонезия, Баутиста атакува Разгатиоглу на старт-финалната права. Испанецът поведе и вървеше с уверени стъпи към първата си световна титла в WSBK.

В следващите 2 обиколки Баутиста и Разгатлиоглу си разменяха на няколко пъти водачеството. Това позволи на Рей да се доближи до тях. Зад водещото трио Басани водеше битка с Локатели, а Виерж- с Рединг.

До края на последния старт в Индонезия Разгатлиголу записа втори хеттрик за сезон 2022 след този в Донингтън парк. Втори завърши новият световен шампион Алваро Баутиста. Испанецът си осигури достатъчно голяма преднина в класирането преди стартовете на Филип Айлънд. Баутиста стана първият световен шампион за Дукати в WSBK от Карлос Чека, който триумфира през сезон 2011.

Последното място на подиума бе заето от Джонатан Рей, следван от Локатели и Басани. Следващите позиции до топ 10 бяха заети от Скот Рединг (БМВ), Шави Виерж (Хонда), Гарет Герлоф (GRT Ямаха), Алекс Лоус (Кавзаки) и Михаел Рубен Риналди. Италианецът също се включи в празненствата по повод първата титла на Баутиста в WSBK.

Топ 15 допълниха Шави Форес (Барни Дукати), Михаел ван дер Марк (БМВ), Лорис Баз (Bonovo БМВ), Хафиж Сяхрин (MIE Хонда) и Оливър Кьониг (Orelac Kавазаки).

В генералното класиране при пилотите Баутиста е начело с актив от 553 точки. Втори е Разгатлиоглу с 487 пункта, следван от Рей с 450. Четвърти и пети са Риналди (279) и Локатели (245). При конструкторите Дукати води с актив от 584 точки. Втори и трети са Ямаха (535) и Кавазаки (478). Последните две позиции са заети от Хонда (241) и БМВ (238).