Начало Автомобили Американец навъртя почти 5 млн. км със своето Volvo 1800S

Американец навъртя почти 5 млн. км със своето Volvo 1800S

91
0

На 18 септември тази година Ив Гордън постигна феноменалната си цел – 3 милиона мили (4 830 000 км) с любимото Volvo 1800S, произведено през 1966 г. Километражът на колата отмерил рекордния пробег на магистрала близо до Анкоридж в щата Аляска, едно от местата които американецът и неговият популярен автомобил не бяха покорявали до момента.

Ив Гордън признава, че отброяването на 3-милионната миля е един от най-вълнуващите моменти в живота му.

Никога няма да забравя този ден. Точно в 4:00 ч. следобед погледнах километража и сърцето ми започне да бие лудо, а пулсът ми се ускори. Постигнах една от мечтите си, благодарение на един легендарен автомобил. В интерес на истината, никога не съм си поставял за цел да измина 1 или 2 милиона километра. Но когато ги навъртях, знаех, че моята красавица Volvo 1800S има сили за още 1 милион. И още тогава преди години се зарекох, че ако съм жив и здрав, заедно с нея ще постигнем заветната цел. Не съм имал желание да ставам известен. Просто се наслаждавах на голямата си шведска любов, докато преоткривах красотата на живота – споделя гордият американец.

Ив Гордън купува своето Volvo 1800S през далечната 1966 г. и още тогава се влюбва в автомобила от пръв поглед. Спомня си, че денят бил петък и не можел да се насити – постоянно карал и карал, и карал. След само един уикенд посетил автосалона, от който закупил колата. Търговецът не можал да повярва, когато разбрал, че собственикът идва за техническо обслужване след изминати 1500 мили.

10 години по-късно Ив Гордън навърта 500 хиляди километра, а през 1987 г. километражът отброява 1 милион в близост до таверна в центъра на Ню Йорк. Пробегът от 2 милиона е постигнат през 2002 г. в близост до прословутия площад Таймс скуеър в близост до Манхатън. От тогава до ден днешен американецът чупи собствения си рекорд в книгата на Гинес всеки път, когато се качи в автомобила си.

В момента Гордън е на 73 години, а неговата голяма любов е на 47.

Сигурен съм, че колата може да издържи още много повече, но не съм сигурен, че аз вече мога – казва със сълзи на очи гордият собственик на един легендарен автомобил. – Вече не мога да карам толкова както преди. Сега спя пълноценно и се храня здравословно. Докторите не ми разрешават да стоя дълго време зад волана. Но все още никой не може да ме отдели от моята страст – Volvo 1800S.

Той смята, че много трудно някой след него ще може да мине същия пробег с личния си автомобил, защото е нужна огромна любов, грижа и всеотдайност към колата. Казва, че би продал своето Volvo само, ако някой му плати по долар за всяка измината миля. Може и да дари колата на някой музей след време. А може и да продължи да кара…