Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Американският конгрес иска да разбере защо Либърти Медия е отхвърлила кандидатурата на...

Американският конгрес иска да разбере защо Либърти Медия е отхвърлила кандидатурата на Андрети

1713
0
Андрети Кадилак
снимка: Кадилак

Американският конгрес иска да разбере защо Либърти Медия е отхвърлила кандидатурата на Андрети. Това стана ясно по-рано днес. Според информацията, 12 члена на висшия законодателен орган са подписали и изправили писмо до американската компания, за да разберат защо е блокирала възможността Андрети Кадилак да влезе в F1. Конгресът също така повдигна въпроса относно законността на това решение.


Андрети направи няколко неуспешни опита да се включи в F1. В началото на миналата година компанията обедини усилия с Кадилак. Идеята беше, че ръководството на световния шампионат няма да откаже влизането на автомобилен гигант като Дженерал Моторс.

Кандидатурата на Андрети беше одобрена от ФИА. Но от друга страна, Либърти Медия и ФОМ изразиха несъгласието си относно добавянето на 11-ти отбор на стартовата решетка. Повечето от настоящите екипи в F1 също бяха против евентуалното присъединяване на Андрети.

В края на януари F1 отхвърли кандидатурата за участие на Андрети. Според ръководството на шампионата, американският екип няма да донесе допълнителна стойност. От друга страна, ФОМ остави вратата отворена за евентуално присъединяване на Андрети през 2028 г. Тогава екипът трябва да използва задвижващи системи на GM

„Процесът ни на оценка установи, че присъствието на 11-и отбор само по себе си не би осигурило стойност на първенството. Най-значимият начин, по който новият участник би донесъл стойност, е да бъде конкурентоспособен. Не смятаме, че заявителят ще бъде конкурентен участник“, се казваше в изявлението на ФОМ.

Ръководството на спорта също така обяви, че наличието на допълнителен отбор на стартовата решетка ще доведе до ненужно финансово натоварване на настоящите организатори на състезания.

От Андрети обаче не се отказват от намерението си да влязат в F1. Миналия месец компанията откри нова база във Великобритания. Преди това беше направена инвестиция и във въздушния тунел на Тойота.

Сагата между Андрети и F1 продължава. По-рано тази седмица Марио Андрети посети Капитолия. Там той се срещна с републиканеца Джон Джеймс. Той е един от 12-те души от Конгреса, подписали писмото. Двамата обсъдиха потенциалния антиконкурентен потенциал на решението на ФОМ.

Ролята на членовете на американския Конгрес е да представляват хората от своите райони. Те също така разработват и гласуват закони. В писмото, което е адресирано до CEO-то на Либърти Грег Мафей, членовете на Конгреса „пишат, за да изразят загриженост от очевидните антиконкурентни действия. Те биха могли да попречат на две американски компании – Андрети и Дженерал Моторс (GM) – да да се състезават в F1.“

По-нататък се твърди, че отхвърлянето на заявлението от ФОМ е продиктувано от настоящия състав на европейските състезателни отбори от F1. Много от тях са свързани с чуждестранни автомобилни производители, които пряко се конкурират с американски компании като GM. Конгресът също така вярва, че е несправедливо и погрешно е да се прави опит да се блокира присъединяването на американски компании към F1. Това също така може да наруши и американските антитръстови закони.