Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Андрети: Двигател на GM ще бъде силно допълнение към F1

Андрети: Двигател на GM ще бъде силно допълнение към F1

885
0
Майкъл Андрети
Майкъл Андрети; снимка: Индикар

Майкъл Андрети приветства решението на GM да се регистрира като производител на двигатели във Формула 1. Американецът вярва, че една задвижваща система на американците ще бъде „силно допълнение към F1“. Андрети също така се надява това нещо да помогне на опитите му да се присъедини към световния шампионат в близко бъдеще.

Вчера GM официално се регистрира като производител на двигатели в F1. Американската автомобила корпорация планира да влезе в световния шампионат през 2028 г. От GM настояха, че участието им във Формула 1 ще бъде само и единствено с отбора на Андрети. Ако Дженерал Моторс в крайна сметка влезе в F1, марката ще се бори с производители като Мерцедес HPP, Ферари, Алпин-Рено, Хонда, Ауди и Ред Бул Форд

GM прояви интерес към F1 в началото на годината, след като обедини усилия с компанията на Майкъл Андрети. Бившият пилот на Макларън вече прави няколко неуспешни опита да се добере до стартовата решетка на Формула 1.

Андрети подаде заявка за участие в F1, която получи одобрението на ФИА. Сега обаче пред екипът предстои още по-трудна задача. Американците трябва да договорят търговските условия с ФОМ, както и да получат „да“ от 10-те екипа на стартовата решетка.

Опитите на Андрети и GM срещат изключителна съпротива от повечето действащи отбори в F1. Всички те се страхуват да не загубят част от търговските си приходи, както и от дестабилизиращия ефект, който може да има един 11-ти тим.

Този уикенд се очаква ръководствата на Андрети и GM да бъдат в падока на F1 във Вегас. Там те ще опитат да убедят ФОМ да разреши участието на екипа в F1 след няколко години. В същото време Майкъл Андрети коментира намеренията на Дженерал Моторс да произвежда двигатели за F1.

„Двигател на GM ще бъде силно допълнение към F1. Горди сме, че партньорството с Андрети Кадилак ще направи това възможно“, написа Андрети в профила си в социалната мрежа X (по-известна преди това като Туитър).

„Нашият ангажимент към постигането на върхови постижения в спорта няма да бъде приет лекомислено. В момента продължаваме да планираме да влезем в F1 възможно най-скоро. През 2028 г. Андрети Кадилак ще се състезава като истински американски отбор. Това историческо партньорство ще ускори популярността спорта на бързо развиващия се пазар в САЩ, както и в световен мащаб“, добави американецът.

Същевременно Мохамед бин Сулайем също приветства намерението на GM да произвежда двигатели в F1

„Радваме се на новината, че GM се регистрира като доставчик на силови агрегати за Световния шампионат на ФИА във Формула 1. Това е още едно потвърждение на правилата за задвижващи системи на ФИА. Това се случва и след одобрението на заявлението за изразяване на интерес на Андрети Формула Рейсинг.  Присъствието на емблематичните американски марки Андрети Дженерал Моторс укрепва дългосрочната устойчивост на спорта“, сподели президентът на ФИА в своя профил в Инстаграм.