Начало Избрани Андрети е пробвал да купи няколко отбора от F1

Андрети е пробвал да купи няколко отбора от F1

1050
0
Майкъл Андрети
Майкъл Андрети, снимка Индикар

Майкъл Андрети е пробвал да купи няколко съществуващи отбора от F1. Американецът обаче призна, че нито един екип не е искал да продава, без значение от сумата, която е била предложена.

Андрети не се отказва от намерението си да влезе в F1. Бившият пилот на Макларън подаде няколко пъти заявка за присъединяване към шампионата. Но до момента усилията му удрят на камък

Компанията на Андрети [Андрети Глобал] пробва да купи Заубер през есента на 2021 г. След като преговорите се провалиха, Андрети опита да създаде собствен отбор и дори бе готов да плати входната такса от $200 млн. Въпреки това ръководството на F1 отново отказа дори да изслуша американеца.

Преди няколко месеца Андрети Глобал направи нов опит да влезе в F1. Този път американската компания обедини сили с Кадилак. Това се случи само няколко дни след като президентът на ФИА Мохамед бин Сулайем отвори вратата за потенциални нови отбори в световния шампионат.

Последният опит на Андрети за влизане в F1 е много по-сериозен. Екипът иска да доведе със себе си Дженерал Моторс (GM). Американската автомобилна корпорация за първи път проявява някакъв интерес към най-високото ниво на моторните спортове. Ако бъде допуснат до участие, екипът на Андрети-Кадилак ще използва задвижващи системи на Рено. След това има вероятност Кадилак да започне производството на собствени агрегати по новите правила, които влизат в сила от 2026 г.

Понастоящем ФИА разглежда кандидатурите и обмисля дали да допусне някоя от тях в шампионата. Сред отборите, които искат да влязат в F1 са Андрети Кадилак, Хайтек, F1 Equal, Panthera Team Asia и др.

Настоящите екипи на стартовата решетка са твърди против добавянето на още един или два отбора. Причината за това е свързана с по-малкото приходи, които ще получават след края на всеки сезон. Главният изпълнителен директор на F1 Стефано Доменикали също многократно е заявявал, че няма нужда от разширяване на грида.

Шефът на Мерцедес Тото Волф направи интересно предложение. Според него, всеки нов участник трябва да купи някои от настоящите отбори. Андрети обаче отвърна, че в момента това не е опция за него. Американецът разкри, че е опитал да купи някой от съществуващите отбори, но в крайна сметка усилията му са ударили на камък

„Опитахме. Никой не иска да продава в този момент“, сподели Андрети.

„Били сме при почти всеки отбор. Те продължават да казват „ами, купете отбор“, а никой не иска да продава! Отиваме при тях, а те дори не искат да говорят с нас. Бил съм там, правил съм това и не съм бил щастлив от отговора, който получавам“, добави бившият пилот от F1.

Андрети не обръща внимание“ на това, че отборите от Формула 1 публично пренебрегват усилията му да се присъедини към шампионата. Американецът продължава да върви напред и да отметне всички полета, за да бъде готов за F1.

„Всеки има своите причини, поради които прави нещата и се опитва се да защити собствените си интереси. Това е нещо, в което не мога ги обвинявам.“

„Всички се грижат за себе си. Това беше най-голямото нещо, когато казах, че ме критикуват. Не бях съгласен с тези действия. Ако бях на тяхно място, вероятно щях да направя същото. Затова не обвинявам отборите. Всички те преследват свой собствен интерес. Това е нещо, което трябва да направят, за да бъдат конкурентоспособни.“

„F1 е много, много скъп спорт. Това е свързано с много неща и всеки отбор трябва да се ангажира с тях. Така че екипите трябва да се уверят, че го защитават. Аз разбирам, че се опитват да го направят. Но в крайна сметка те няма да са тези, които ще вземат решението. Ръководството на сериите и ФИА ще решат дали смятат, че това е правилното решение“, добави Андрети.