Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Английските данъчни ще разследват Екълстоун

Английските данъчни ще разследват Екълстоун

40
0
Бърни Екълстоун

Английските данъчни власти вероятно ще започнат разследване на Бърни Екълстоун заради парите, които англичанинът е платил на Герхард Грибковски. В момента в Германия тече процес срещу доскорошния банкер по цял куп обвинения, а управляващият търговските права на Формула 1 трябва да свидетелства по делото тази сряда. Той призна, че е платил на Грибковски 44 млн. долара, но не ги нарече подкуп или откуп заради изнудване, като срещу него няма повдигнати обвинения. Бърни обясни, че направил трансфера, след като банкерът го заплашил да го злепостави пред същите тези данъчни власти…

Вниманието към Екълстоун се повиши през последния месец заради процеса в Мюнхен и прокурор Емили Торнбъри обяви, че е писала до правосъдния министър на Великобритания, за да провери дали е запознат със ситуацията.

Включването на британските данъчни власти в цялата история се обуславя от твърденията на Грибковски, че Екълстоун управлява авоарите на семейния си тръст Бамбино, чийто капитали обаче са извън Англия. Ако се докаже, че Бърни наистина ръководи компанията, то според законите на родината си трябва да плаща данъци върху приходите й – нещо, което той не е правил.

8 милиона паунда (частта, платена на Грибковски от личната сметка на Екълстоун – б.р.) е направо евтино в сравнение с другия вариант (ако властите поискат данъци със задна дата – б.р.). Платих, защото тогава течеше проверка и данъчните можеха да заявят, че дължа пари. Процесът можеше да отнеме две, три години. А те намират начин да те принудят да платиш – бе коментарът на Бърни пред Съндей Телеграф.

Адвокатът му Свен Томас е категоричен, че Екълстоун е жертвата в случая заради приложения натиск.

Комбинацията от платените на Грибковски $44 млн. и комисионата, дадена на Бърни, от БайернLB на стойност $41,4 млн. – тя е определена като съмнителна. Адвокатите твърдят, че всичко ще получи обяснение при свидетелските показания на англичанина.