Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Антонели: Не знам дали ще съм готов за F1

Антонели: Не знам дали ще съм готов за F1

1715
0
Андреа Кими Антонели
Андреа Кими Антонели, снимка Мерцедес

Андреа Кими Антонели не знае дали ще бъде готов да се присъедини към F1 през 2026 г. Италианецът призна, че продължава да учи много нови неща и да трупа повече опит. Антонели продължава да бъде най-сериозният кандидат за заместник на Люис Хамилтън в Мерцедес през следващия сезон.

Тази година Антонели се състезава във Формула 2. Италианският тийнейджър направи огромен скок и прескочи Формула 3. Миналата година той спечели две издания на Формула Регионал и отново показа своя талант. Според мнозина, Антонели е един от най-големите млади таланти в моторните спортове.

17-годишният италианец пристигна в F2 с огромни очаквания и беше определян като претендент за титлата. Той обаче имаше трудности в първите 7 кръга от тазгодишната кампания. Антонели още нямаше записан подиум и няколко пъти остана извън точките

С напредване на сезона той постигна напредък и спечели спринтовото състезание на Силвърстоун, провело се при дъждовни условия. Две седмици по-късно той грабна победата в основната надпревара в Унгария. Така Антонели се изкачи до шестото място във временното класиране. Въпреки това шансовете му да се пребори за титлата не са големи, тъй като изостава с 55 точки от лидера Исак Хаджар.

Антонели има достатъчно точки, за да получи суперлиценз от ФИА. Италианецът обаче трябва първо да навърши 18 години. Освен това той не разполага с толкова голям опит, който да му помогне да се адаптира по-бързо към болидите от F1.

Антонели е един от кандидатите за място в Мерцедес. Отборът от Бракли продължава да търси заместник на Хамилтън. Тото Волф многократно е казвал, че може да рискува и да заложи на италианеца. Другата опция за екипа е Карлос Сайнц. Испанецът продължава да търси подходящ тим, в който да продължи кариерата си.

Италианецът се справя по-добре от съотборника си в Према Оливър Беърман. По-рано този месец британецът беше потвърден като титулярен пилот на Хаас през следващия сезон. Беърман ще замени Нико Хюлкенберг, който напуска в посока Заубер/Ауди

По време на уикенда в Унгария Антонели коментира възможността да се прехвърли в F1 през следващата година.

„Не знам дали ще съм готов за F1. Все още имам много да уча в F2“, сподели Антонели. „Определено все още правя много грешки. Също така не правя всичко както трябва и не се справям перфектно с детайлите, които са наистина важни. Просто искам да бъда честен по този въпрос.“

Италианецът финишира пръв в спринта на Силвърстоун. Но на следващия ден той допусна няколко грешки и остана извън зоната на точките. Италианецът призна, че в спринта на Хунгароринг е натискал прекалено силно с меките гуми, което го принудило да излезе в бокса и да падне на 14-о място.

„В събота допуснах малка грешка в завой №1“, обясни той. „Направих малко блокиране и унищожих гумите. Въпреки че знаех това, продължих да натискам. Накрая гумите се влошиха много и трябваше да отида в бокса.“

„Но това определено беше добър урок за основното състезание. Все още има върху какво да работим, но се движим в правилната посока“, каза още пилотът на Према.

Антонели беше под голямо напрежение заради спекулациите относно Мерцедес. Но след победата в Силвърстоун италианецът призна, че е паднал голям товар от плещите му.

„От Силвърстоун се чувствам много по-лек – има доста по-малко напрежение върху раменете ми. Напрежението се натрупваше уикенд след уикенд заради всички тези спекулации. Силвърстоун беше голямо облекчение за мен. Смятам, че онзи уикенд карах по-свободно от предишните уикенди. Карах много по-естествено, без да мисля за резултата и просто се фокусирах върху себе си. Мисля, че това наистина си пролича. Дори тази победа на сухата писта в Унгария е голямо облекчение и голям резултат за всички нас“, завърши Андреа Кими Антонели.