Начало MotoGP News Априлия представи тазгодишната спецификация на RS-GP

Априлия представи тазгодишната спецификация на RS-GP

53
0
Априлия RS-GP 2024
снимка, Априлия

Априлия представи тазгодишната спецификация на RS-GP. Италианският производител се надява да направи крачка напред през тази година и редовно да се бори за подиуми и победи.

Априлия навлиза в десетия си сезон след завръщането си в премиерния клас през 2015-та,  когато се присъедини към стартовата решетка заедно с Грезини Рейсинг.

От 2022 г. Априлия участва в MotoGP като самостоятелен заводски отбор. В същото време Грезини има партньорство с Дукати. Същата година Априлия записа  първата си победа в MotoGP. Това се случи благодарение на Алейш Еспаргаро, който триумфира в Гран при на Аржентина. В крайна сметка испанският ветеран финишира трети в крайното класиране, като пред него бяха само Фабио Куартараро и Франческо Баная

Априлия направи още една крачка напред през 2023 г. Марката от Ноале триумфира в състезанията на Силвърстоун и Каталуния. На испанското трасе Еспаргаро и Маверик Виняле записаха исторически двоен успех за Априлия. В крайна сметка Априлия финишира трети при производителите и изпревари Ямаха и Хонда.

След два сезона на постоянен растеж, 2024 г. ще бъде много важна година за Априлия. Техническата еволюция изведе мотоциклета и отбора на безпрецедентно ниво. С състезателният отдел от Ноале, ръководен на Романо Албесиано, прие това предизвикателство, без да изневерява на своето ДНК.

С други думи, новаторските решения в последната еволюция на Априлия RS-GP намират още по-екстремно приложение. Най-големите промени се виждат по аеродинамиката. Разбира се, всеки детайл е преработен и усъвършенстван, като се започне от двигателя V4 и сте стигне до шасито, електрониката до стратегиите. Същевременно е запазена ясната връзка с вече конкурентната машина от сезон 2023.

Тази година заводският отбор на Априлия отново разчита на Алейш Еспаргаро и Маверик Винялес. Двамата опитни испанци ще опитат да изведат марката до нови върхове и да се борят за челните позиции във всеки един рейс уикенд. Към тях отново се присъединява тестовият и резервен пилот Лоренцо Савадори.

„Растежът, който демонстрирахме през последните сезони, е невероятен. Горд съм, че съм част от този проект, който винаги съм смятал за свое второ семейство. През 2024 г. ще направим още една крачка напред“, каза Еспаргаро.

„Миналата година ни липсваше постоянство, за да се борим докрай. Все пак показахме, че сме труден съперник за всички останали. Няма да е лесно, защото нивото в MotoGP се повиши още повече. Чувствам, че съм готов – физически и психически – и вярвам в работата, която екипът на Априлия свърши през зимата“ добави испанецът. Сезон 2024 може да бъде последният за Еспаргаро в MotoGP. По-късно тази година той ще обяви дали продължава кариерата си или се пенсионира.

В същото време Винялес търси първи успех с Априлия. Испанецът иска да спечели победа с трети различен конструктор, след като вече го е правил със Сузуки и Ямаха

„Сезонът 2023  завърши с възходяща тенденция и сега искаме да я продължим. Усещането в отбора е изключително. По време на зимната пауза тренирах като луд и вярвам в проекта на Априлия Рейсинг“, заяви Винялес.

„Ако продължим да си поставяме за цел да изстискваме максимума от техническия ни пакет всеки уикенд, резултатите ще последват естествено. Първите тестове потвърдиха изключително високото ниво на шампионата. На практика всеки пилот и всеки мотоциклет на стартовата решетка имат потенциала да се борят за подиума. Това прави предизвикателството още по-интригуващо“, добави пилотът на Априлия.

„През последните няколко години Априлия Рейсинг предприе постоянен процес на растеж. Първо станахме заводски отбор, а след това пуснахме четири мотоциклета на пистата благодарение на сателитния отбор“, коментира Масимо Ривола.

„През 2024 г. ще вдигнем летвата още по-високо, тъй като Мигел Оливейра ще започне сезона с RS-GP, който е спецификации като заводските мотори. Раул ще получи същия мотор малко по-късно впоследствие. Това е значително усилие за състезателния отдел, но също така е знак за развитието на този проект на всички фронтове.“

„Не ни беше лесно. Сзонът обещава да бъде още по-взискателен, но в същото време вярвам в потенциала на нашия отбор. Гордея се с това, което демонстрирахме досега, както от техническа гледна точка, така и по отношение на отдадеността и ангажираността. Искаме да бъдем главни действащи лица в MotoGP. Разполагаме с всичко необходимо, за да успеем да постигнем това. Имаме четирима висококвалифицирани пилоти като Алейш, Маверик, Мигел и Раул. Имаме и състезателен отдел, който е смел и способен на иновации. Не трябва да забравяме и щипката италианска гордост, която никога не вреди в състезанията“, добави главният изпълнителен директор на Априлия.