Начало Автомобили Арестуваха шефа на Рено-Нисан Карлос Гон

Арестуваха шефа на Рено-Нисан Карлос Гон

57
0
Карлос Гон

Председателят на алианса Рено-Нисан Карлос Гон е бил арестуван в Токио по обвинения за финансови измами. Бордът на директорите на японския автомобилен производител е обвинил своя председател Гон в значителни нарушения и заяви, че той ще бъде уволнен.

В изявлението на Нисан се съобщава, че през последните няколко месеца е било извършено разследване на Гон, което е установило неправилно отчитане на неговите доходи и ползване на пари от концерна за лични нужди.

Смята се, че Гон е укрил 44 млн. долара в продължение на 5 години. Разследващи от Окръжната прокуратура на Токио са влезли в централата на Нисан в Йокохама, за да отведат за разпит 64-годишния Гон, който се е съгласил доброволно да придружи разследващите. Прокурорите са го разпитали и след това той е бил арестуван.

Новината доведе до серозни разпродажби на акциите на френския автомобилен гигант Рено и техен спад с близо 13% до 54,80 евро за една акция. Това е най-ниско ниво от края на октомври 2014 г.

Именно Гон взе крайното решение в края на 2015 г. Рено да се върне във Формула 1 като заводски екип от следващия сезон и да гони отново върха в следващите 5 години. Алиансът участва и във Формула Е, като от следващия 5-и сезон това ще бъде с екипа на Nissan e.dams.