Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ървайн: Ерата на триумфите на Хамилтън и Мерцедес приключи

Ървайн: Ерата на триумфите на Хамилтън и Мерцедес приключи

2278
0
Люис Хамилтън, Мерцедес
Люис Хамилтън, снимка Мерцедес

Еди Ървайн коментира възможността Люис Хамилтън да спечели осма световна титла в F1. Бившият пилот на Ферари вярва, че „ерата на триумфите на Хамилтън и Мерцедес е приключила“. Ървайн все пак вярва, че седемкратният световен шампион ще направи всичко възможно, за да се върне на върха.

Мерцедес наложи тоталната си доминация в периода 2014-2020 г. Това позволи на Хамилтън да спечели шест световни титли. 39-годишният британец се превърна в един от най-успешните пилоти за всички времена и счупи много рекордни. Всичко това се дължеше на страхотния болид на Мерцедес, който имаше сериозно превъзходство спрямо всички останали

Британецът бе много близо до спечелването на осма световна титла през 2021 г. В крайна сметка обаче той загуби битката с Макс Верстапен на пистата Яс Марина заради късна поява на кола за сигурност.

Хамилтън има 103 победи на сметката си. Последният успех на пилота на Мерцедес е в края на 2021 г. След това той така и не успява да се качи на най-високото стъпало на подиума, тъй като разполагаше с неконкурентен болид.

Мерцедес допусна груба грешка след влизането на последния набор от технически правила. Германският производител заложи на радикална концепция, която се оказа несполучлива. Заради това екипът спечели само едно състезание за последните две години. Победител в него обаче стана не Хамилтън, а неговият съотборник и сънародник Джордж Ръсел.

Хамилтън има договор с Мерцедес до 2025 г. и се надява дотогава да спечели още една световна титла. Ървайн обаче постави под съмнение това нещо. Според него, ерата на Хамилтън и Мерцедес вече е приключила и няма да бъде възродена.

„Ерата на триумфите на Хамилтън и Мерцедес приключи. Люис обаче все още е много добър пилот, много фокусиран върху целите и нетърпелив да постигне резултати“, сподели Ървайн.

„Той все още върши чудесна работа зад волана на автомобил от F1. Сравнението между него и Верстапен е много трудно. Макс е по-млад, има малко повече скорост и [има] огромна вяра в способностите си.“

Според Ървайн, резултатите на Хамилтън през този сезон ще бъдат толкова добри, колкото е оборудването, предоставено му от Мерцедес

„Перспективите на Хамилтън ще зависят от това колко конкурентен ще бъде болидът на Мерцедес през тази година“, каза Ървайн. „Със своя опит той показа, че знае как да се възползва от всяка възможност, която му се предоставя както в квалификациите, така и в състезанията. Въпреки това се съмнявам, че ще успее да спечели отново шампионата и да осъществи мечтата си да спечели осмата си титла“, завърши бившият пилот от F1.

Мерцедес ще представи F1 W15 на 14 февруари. Новият болид на германския производител ще бъде коренно различен спрямо своите предшественици. Преди няколко дни екипът от Бракли обяви, че техническият директор Джеймс Алисън е подновил споразумението си с още няколко години.