Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ървайн: Последните правила са лудост, Хамилтън залитна прекалено по шоубизнеса

Ървайн: Последните правила са лудост, Хамилтън залитна прекалено по шоубизнеса

99
0
Еди Ървайн,Ървайн

48-годишният Еди Ървайн не е загубил нищо от остротата на езика си – ирландецът обяснява в интервю за Белфаст Телеграф какво мисли за най-новите правила във Формула 1, за постиженията на Себастиан Фетел и за Люис Хамилтън като пилот в Гран при.

Ирландецът, който сега се занимава с различни бизнес начинания (и то много успешно), е категоричен, че последните промени в правилника са лудост.

Според мен Формула 1 е загубила пътя си. Последното правило – за двойните точки във финалния кръг – е лудост. То всъщност ме накара да осъзная, че няма да гледам повече състезания, докато не бъде отменено. Просто става неудобно вече. Наистина. Би трябвало да се срамуват от себе си. Смятам, че хората, взимащи тези решения, са си загубили ума. Не разбират реалността, а някои от тях са в тази среда твърде дълго време. Съсипаха историята на спорта, променяйки точките, квалификациите и въвеждайки двойни точки за последния старт! Абсурдно е, не съм чувал подобен майтап през живота си – заяви Ървайн. – Времето ми в F1 беше страхотно, изкарах си жестоко. Но сега се забавлявам също толкова и дори контролирам повече съдбата си, отколкото тогава. Занимавам се със собствения си бизнес и пътувам много, което помага да видиш колко маловажна е Формула 1. Но когато си там, всички наоколо я смятат за най-важното нещо на света. Това се наблюдава във всеки бизнес… Срещаш актьори, които си мислят, че филмите им ще променят живота на хората. Виждаш футболисти, смятащи, че мачовете им са центъра на вселената. Но когато излезе от този свят, осъзнаваш колко малко значение имат.

Ървайн коментира постижението на Себастиан Фетел, който тази година спечели четвъртата си поредна титла във Формула 1:

Стореното от Фетел е изумително, въпреки ме той е с най-добрата кола почти всяко година – нещо, с което Михаел [Шумахер] не разполагаше. Когато спечели първите си две титли, Михаел реши, че му е скучно, ще отиде във Ферари и ще преобрази отбора, а това е достойно за възхищение. Бори се там четири години преди да спечели пак шампионата. Фетел просто си стои в Руд Бул и печели трофеи, което е скучно. Не виждам какво се опитва да докаже. Да, ще вземе много титли, но знаете ли – на кого му пука?

Мнението му за Люис Хамилтън също е особено колоритно: Еди смята, че англичанинът е прекалил със залитането си към шоубизнеса. Според Ървайн пилотът на Мерцедес е загубил вярната посока след един фантастичен старт във Формула 1, а притежава невероятен талант.

Люис поиска да е филмова звезда или рапър, или нещо друго. Хората искат спортните звезди да са на 100% отдадени на дисциплината си. Мисля, че сега се оправя от това и би било чудесно, ако предизвика Фетел. Люис и Фернандо Алонсо са двамата състезатели, които могат да го победят, ако колите им са достатъчно добри. За съжаление досега не бяха такива – обясни Еди.

Бившият пилот откровено признава, че не гледа спорт и предпочита Дискавъри, но смята, че е важно децата да спортуват. Не поддържа и връзки с никого от Формула 1, освен една спорадична:

Кими Райконен ми звъни от време на време като се напие!