Начало Избрани Аржентина отново иска да приема старт от F1

Аржентина отново иска да приема старт от F1

115
0
Формула 1, F1, Либърти, Либърти Медия
снимка: Спас Генев

Аржентина отново иска да приема старт от F1. Правителството на страната в Южна Америка обмисля възможността за връщане на домакинството на състезание от световния шампионат. Причината за засиления интерес на Аржентина към F1 е свързана с представянето на Франко Колапинто.

Колапинто направи дебюта си в F1 по време на Гран при на Италия. Така той стана първият аржентински състезател, който кара в световния шампионат от 23 години насам. За последно Гастoн Мазакане караше за отборите на Минарди и Прост в периода 2000-2001 г.

Колапинто спечели точки в едва втория си старт от F1 в Баку. Пилотът на Уилямс нямаш предишен опит на дългото и предизвикателно улично трасе в Азербайджан. Седмица по-късно той остана 11-ти в Сингапур и се размина на косъм с класиране в зоната на точките. Колапинто стана и първият аржентинец от 42 години насам, който си гарантира старт от топ 10. Това се случи по време на рейс уикенда в Азербайджан.

Силното представяне на Колапинто драстично увеличи интереса на Аржентина към F1. Предполага се, че страната е готова отново да обмисли приема на кръг от световния шампионат. Това беше съобщено и от министъра на туризма в в Аржентина

„Разговарях с президента Хавиер Милей и с генералния секретар на президентството Карина Милей, за да координираме всички усилия, така че Аржентина отново да може да бъде домакин на състезание от F1“, заяви министърът на туризма, околната среда и спорта Даниел Сиоли пред медията La Agencia de Viajes.

Сиоли планира да посети рейс уикенда в Бразилия, който ще се проведе в началото на ноември. Тогава той ще обсъди идеята със Стефано Доменикали и ръководството на F1.

Аржентина има предишна история в F1. Страната първоначално приема кръг от световния шампионат от 1953 до 1960 г. После състезанието се връща в периода 1971-1981 г. Последният случай, в който Аржентина е приемала кръг от F1 е било от 1995 до 1998 г. Последният победител в Гран при на Аржентина е Михаел Шумахер.

Всички стартове от F1 са се провеждали на пистата Аутодромо Оскар и Хуан Галвес, разположена близо до столицата Буенос Айрес. През годините Формула 1 се състезавала на различни конфигурации на трасето. Последната е била с дължина 4.259 км и е включвала 19 завоя.

През годините имаше няколко опита за връщането на F1 в Аржентина. Последният беше през 2012 г. Тогавашният президент на страната Кристина Фернандес де Киршнер опита да върне събитието в календара на F1 и дори проведе разговори с Бърни Екълстоун. Проектът беше Формула 1 да се състезава на нова улична писта, разположена в Мар дел Плата. В крайна сметка обаче не се случи нищо

В момента няма писта в Аржентина, която да притежава категория 1 на ФИА, позволяваща приемане на стартове от Формула 1. Най-популярното трасе в страната е Термас Де Рио Ондо, разположено в провинция Сантиаго дел Естеро. Пистата приема стартове от MotoGP от 2014 г. до момента с някои изключения. Тази година трасето беше извадено от календара на MotoGP заради финансови и политически причини. Догодина трасето отново трябва да приеме кръг от световния шампионат по мотоциклетизъм. То обаче има категория 2 и трябва да извърши сериозни подобрения, за да получи нужната хомологация от ФИА.

Аржентина разполага и с друга модерна писта, която носи името Сан Хуан Виликум. Трасето приемаше стартове от WSBK от 2018 до 2022 г. с малки изключения. Миналата година събитието беше отменено заради провеждането на президентски избори в страната. Оттогава Аржентина не се е връщала в календара на шампионата.

Аржентина може да бъде вторият старт от F1, който се завръща заради даден пилот. Такъв е случаят с Гран при на Нидерландия. Събитието на Зандвоорт се върна след повече от 35-годишно отсъствие поради популярността на Макс Верстапен.