Начало Top Moto News WSBK отмени състезанията в Аржентина

WSBK отмени състезанията в Аржентина

120
0
Аржентина, Сан Хуан Виликум
снимка, Пирели

WSBK отмени състезанията в Аржентина. Това решение бе взето заради интензивния изборен календар, пред който е изправена страната. Това води до сложна ситуация, засягаща ежедневието на хората, провинциите и предприятията. Така в крайна сметка организаторите на състезанието и Дорна решиха да отменят събитието на пистата „Сан Хуан Виликум.“

Аржентина се присъедини към календара на WSBK през 2018 г. Домакин на състезанията е пистата „Сан Хуан Виликум“. Трасето е с дължина 4.276 км и се намира в департамент „Албадрон“, който е част от провинция Сан Хуан

Традиционно стартовете в Аржентина се провеждаха през втората половина на дадената кампания в WSBK. Страната бе непрекъснат домакин на надпревари от шампионата, с изключение на 2020 г. Тогава кръгът бе отменен заради пандемията от коронавирус.

Аржентина трябваше да приеме финала на сезон 2023 в WSBK. Но тъй като страната е изправена пред доста трудни изборни, беше взето решение събитието да бъде отменено. Така финалът на сезона ще се проведе на друго трасе, което ще бъде след португалския кръг в Портимао през октомври.

„Това решение се дължи на интензивния изборен календар, пред който е изправена страната. Той доведе до сложна ситуация, засягаща ежедневието на хората, провинциите и предприятията“, се казва в официалното изявление на WSBK.

„Предвид близостта на предстоящите национални и провинциални избори, Dorna WSBK Organization (DWO), Grupo OSD и правителството на Сан Хуан решиха да преустановят провеждането на състезанието на пистата Сан Хуан Виликум.  Kръгът беше насрочен в навечерието на смяната на правителството в провинцията. Затова беше решено да се изчака и да се запази графикът на събитията отворен за новата администрация, като се покаже уважение към политическия контекст и се даде възможност за правилно планиране на събития от мащаба на WSBK.“

От Дорна тепърва ще обявят заместникът на отменения уикенд в Аржентина. Сред потенциалните трасета се споменават Херес в Испания, Киалами в Южна Африка, Ещорил (Португалия) и др.

Този уикенд WSBK ще се състезава в Мост. Чешкото трасе приема за трети път старт от световния Супербайк шампионат. След кръга в Чехия започва лятната пауза в WSBK, която продължава до началото на септември.