Начало Top Moto News Асен остава част от календара на MotoGP до 2031 г.

Асен остава част от календара на MotoGP до 2031 г.

47
0
Асен, Нидерландия
снимка, Мишлен

Асен остава част от календара на MotoGP до 2031 г. Това стана ясно, след като трасето удължи договора си с Дорна. По този начин Асен гарантира бъдещето си в световния шампионат и след края на настоящото десетилетие. Нидерландската писта ще продължи да приема стартове и от WSBK.

Асен е най-легендарната писта в календара на MotoGP. Трасето приема стартове от световния шампионат още от неговото създаване през 1949 г. Асен е непрекъсната част от календара, с изключение на 2020 г. Тогава събитието е отменено заради пандемията от коронавирус

През годините конфигурацията на Асен е променяна многократно. Най-новата версия на пистата е от 2010 г. Тя е с дължина от 4.452 км и включва 18 завоя. Това е и едно от най-техничните и обичани от пилоти трасета.

Асен е любимо място на феновете благодарение на невероятната си конфигурация,  фантастичната атмосфера и уникалния финален шикан. Той е бил сцена на много от най-емблематичните моменти в спорта, както тогава, така и сега.

2025 г. ще бъде още една знакова година, когато Асен ще отбележи стогодишнината от първото си състезание в световния шампионат по мотоциклетизъм. Това се случва близо век след създаването на пистата и 75 години след първото посещение на състезанията от Гран При в района. Д Днешната постоянна писта TT Circuit Assen само продължава да гради своята легенда. Тя запазва духа, който е подхранвал началото ѝ, но я преобразява в модерна, безопасна и зрелищна писта.

„Изключително сме доволни от удължаването на договора, особено сега, когато MotoGP се развива силно. То затвърждава статута на Асен като основен момент в календара на MotoGP. Горди сме, че ще продължим да градим заедно бъдещето на моторните спортове“, сподели председателят на трасето Арджан Бос.

„Много сме щастливи да обявим дългосрочното бъдеще на Ассен в календара. Тя е част от първия сезон на Гран при през 1949 г. Никое трасе не е било винаги с нас през тези 75 години, които ще отбележим през 2024 г. Това е уникално. Ние обаче не се връщаме само заради историята или статистиката“, каза Кармело Еспелета.

„Състезанията в Асен, дори 100 години след първите, проведени в района, все още са нещо специално и стават само по-добри. Това е фантастично, модерно място, което продължава да ни дава невероятни състезания и емблематични моменти. Няма по-добра комбинация от това най-вълнуващият спорт в света да се състезава на едно от най-великите места“, добави главният изпълнителен директор на Дорна.

Тазгодишното състезание на Асен ще се проведе на 30 юни. Последният старт на трасето беше спечелен от Франческо Баная. Пилотът на Дукати триумфира и през 2022 г.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от TT Circuit Assen (@ttcircuitassen)