Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Асоциацията на пилотите с официално изявление относно суперлицензите

Асоциацията на пилотите с официално изявление относно суперлицензите

30
0

Миналата година пилотите във Ф1 бяха принудени да платят няколко пъти по-висока такса за супелицензите си, отколкото предишни години. За тази година, ФИА повиши таксите отново, като този път причината е инфлацията.

Асоциацията на пилотите в Гран При обаче агитира членовете си да не плащат за суперлицензите си, преди да се проведат разговори с президента на ФИА – Макс Мозли.

Миналия месец той предложи да помисли отново относно таксите за суперлицензи, ако пилотите декларират годишните си доходи.

Преди няколко дни oбаче, Мозли иронизира цялата афера, обяснявайки, че „пилотите ползват плодовете от всички пари, инвестирани в подобряването на мерките за безопасност.

Да печелиш десетки милиони, да живееш в данъчния рай и да се оплакваш от това, че трябва да платиш два процента от доходите си е просто изключително наивно”,
заяви президентът на ФИА.

Думите на Мозли подтикнаха Асоциацията на пилотите да излезе с официално изявление в пресата.

Ето какво гласи то:

Във връзка с неточната информация, разпространена в няколко различни медии относно пилотското несъгласие с решението на ФИА за увеличаване на таксите за техните суперлицензи и като отговор на последните коментари на г-н Мозли, пилотите биха искали да изяснят следното:

През януари 2008-ма, ФИА едностранно увеличи таксите за суперлиценз на пилотите във Формула 1. Базовата такса за суперлиценз за сезон 2008 се вдигна от 1690 евро през 2007-ма до 10 000 евро, което е близо петкратно увеличение. В допълнение на това, таксите за спечелена точка, които се плащат едновременно с тези са суперлиценз се вдигнаха от 447 евро за точка през 2007-ма до 2000 евро за точка през 2008-ма, което е близо 3,5 пъти повече.

Тези увеличения бяха направени без каквато и да е предварителна консултация с пилотите. Те разбраха за увеличението чак когато отборите им получиха своите фактури и когато медиите оповестиха това през януари 2008-ма. Предложените нови увеличения са несправедливи от една страна заради начина, по който бяха въведени и от друга заради начина, по който те се отразяват на всеки един пилот.

Откакто тези увеличения бяха обявени от ФИА, пилотите единодушно се обявиха срещу тях, защото те са неразумни и несправедливи. Асоциацията на пилотите в Гран При, от името на всички пилоти, държащи суперлиценз, включително и тези, които не са нейни членове, бе професионално и подходящо оторизирана да разреши казуса съвместно с ФИА докрай през сезон 2008, като кулминацията бе среща с г-н Мозли по време на италианската Гран При миналия септември, оставила възможност и за бъдещи дискусии.