Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ред Бул се опитва със съд да блокира преминаването на главния си...

Ред Бул се опитва със съд да блокира преминаването на главния си аеродинамик в Астън Мартин

8786
0
Дан Фелоус, Макс Верстапен, Даниел Рикиардо
Дан Фелоус (вляво) на подиума с Макс Верстапен и Даниел Рикиардо след победата на нидерландеца и третото място на австралиеца в Гран при на Малайзия през 2017 г.; снимка: Ред Бул Контент Пуул

Отборът на Ред Бул започна съдебна процедура в опит да блокира преминаването на доскорошния си главен аеродинамик Дан Фелоус в Астън Мартин още този сезон. Тимът от Силвърстоун обяви в края на юни миналата година, че е привлякъл британския инженер. Договорът на 48-годишния Фелоус с Ред Бул обаче бе до края на 2022 г. Затова и от Милтън Кийнс настояват, че шестмесечният период, наречен gardening leave (през това време напускащите специалисти получават възнаграждение, но без реално да работят), трябва да започне да тече от финала на контракта. Ако се смята от края на юни 2021-ва обаче, половингодишната „почивка“ на практика вече е изтекла. В Астън Мартин дори искат Фелоус да започне работа преди началото на предстоящия сезон.

„Целта ни е той да се присъедини към отбора възможно най-скоро. Надяваме се да успеем да го постигнем през първата четвърт от годината“, заяви Отмар Шафнауер

От Ред Бул изобщо не искат да се съгласяват с тези времеви рамки. Екипът на Кристиан Хорнер полага усилия да отложат присъединяването на Фелоус към тима на Лорънс Строл поне до средата на 2023 г. Във Великобритания вече имаше едно изслушване, което бе в полза на тима от Милтън Кийнс с основанието, че специалистът е работил на много висока позиция. Тогава станаха известни и повече подробности. След обявяване на новия му отбор, аеродинамикът е бил отстранен от екипа за Формула 1 на Ред Бул и преместен да работи в департамента, отговарящ за Астън Мартин Валкирия. Фелоус изразил несъгласие с това действие и месец по-късно е напуснал окончателно Ред Бул.

От тима настояват, че той е подал оставка, а не е бил уволнен. Според тях условията по договора му все още важат. Според самия Фелоус се е случило обратното: бил е освободен. Контрааргументът му е, че условията по контракта при това положение са неприложими, защото ограничават работата му. Въпросът ще бъде разглеждан наново в края на януари.

Дан Фелоус не за пръв път предизвиква подобно брожение между отбори от Формула 1

През 2014 г. той прие оферта на Рон Денис да работи в Макларън. Впоследствие му се обади в деня преди да поеме новия си пост, за да го уведоми, че няма да ходи в Уокинг. Оказа се, че е бил повишен до шеф на аеродинамичния отдел на Ред Бул със съответното увеличение на заплатата и остана в Милтън Кийнс. Денис заплаши със съд, като в крайна сметка двата отбора постигнаха споразумение без да се стига дотам.