Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 От Астън Мартин отрекоха да са пипали наляганията в гумите в Азербайджан

От Астън Мартин отрекоха да са пипали наляганията в гумите в Азербайджан

1896
0
Астън Мартин
снимка: Астън Мартин

От тима на Астън Мартин отрекоха да са пипали наляганията в гумите за Гран при на Азербайджан. Такова предположение се появи в публикация на италианския вестник Гадзета дело Спорт. Според информацията източник от Пирели съобщил за съмнение, че отборът от Силвърстоун и Ред Бул са свалили наляганията и това е допринесло за спукването на гумите на Ланс Строл и Макс Верстапен. Предположението бе отхвърлено категорично от Астън Мартин пред уебсайта racingnews365.com.

„Сътрудничим си с Пирели, за да установим причината за проблема с гумата. Отборът винаги работи с гумите в рамките на налягането, препоръчано от Пирели. В Баку наляганията бяха надлежно проверени и одобрени от Пирели на грида преди старта на състезанието“, е заявил говорител на Астън Мартин.

Очаква се официалните резултати от разследването на Пирели да бъдат оповестени следващата седмица. След първоначалния оглед и анализ инженерите на доставчика на гуми предположиха, че вероятно външен фактор (тоест отломки) е допринесъл за проблема при Строл и Верстапен.

Президентът и CEO на Формула 1 Стефано Доменикали заяви пред BBC, че разбира разочарованието на Верстапен. Нидерландският пилот изрита задната лява гума, след като слезе от колата си. Доменикали каза, че спортът вярва във възможностите на Пирели.

„Трябва да се прояви уважение, необходимо е да се изчакат заключенията“, заяви той. „Пилотите съм ги насърчил да дискутират каквото ги притеснява или тревожи на подходящото място. Много добре знаете какво причинява погрешна дума, казана в неподходящ момент. Възстановяването от нещо такова е много трудно и трябва да го избягваме. Участваме в бизнес, в който знаем, че пилотите притежават най-важните гласове и роли. Възможно е, разбира се, да има известно търкане и противоположни мнения – това е част от играта и прави бизнеса дори още по-интересен.“