Начало Избрани Астън Мартин обявява сделка с Хонда още утре?

Астън Мартин обявява сделка с Хонда още утре?

2786
0
Астън Мартин AMR23
снимка, Астън Мартин

Астън Мартин ще използва двигатели на Хонда в бъдеще. Според италианското издание Ла Гадзета Дело Спорт, базираният в Силвърстоун ще обяви партньорство си с японския производител още утре. Предполага се, че идването на Хонда през 2026 г. ще подпомогне Астън Мартин както от техническа, така и от търговска гледна точка.

Слуховете за Астън Мартин и Хонда ставаха все по-силни в началото на месеца. Тогава The Race обяви, че двете страни са много близо до сключване на споразумение. Така екипът от Силвърстоун ще започне да използва задвижващи системи на японците след влизането в сила на новите технически правила от 2026 г.

Хонда „напусна“ F1 в края на 2021 г. Японският производител обаче продължава да бъде основен технически партньор на Ред Бул и Алфа Таури до края на 2025 г. След това двата екипа ще използват собствени задвижващи системи, които са разработени заедно с Форд

Хонда планира да остане в F1 и в бъдеще, макар да прекрати взаимоотношенията си с Ред Бул в края на сезон 2025. Японците се регистрираха в списъка с производители на новото поколение силови агрегати, които ще се използват от 2026 г. Разбира се, марката трябва да намери отбор, с който да работи.

Последните слухове твърдяха, че отборът от Силвърстоун е близо до сключван на сделка с японския производител. В момента Астън Мартин използва двигатели на Мерцедес. Сделката с германския производител изтича в края на 2025 г.

От Астън Мартин многократно заявяваха, че искат да стана самостоятелен заводски отбор и да не са толкова зависими от Мерцедес. Британският отбор дори проучи възможността да създаде собствен агрегат подобно на Ред Бул Пауъртрейнс. В крайна сметка обаче това няма да се случи.

Евентуално партньорство между Астън Мартин и Хонда няма да бъде първият случай, в който японците доставят двигатели на базиран в Силвърстоун отбор. Преди това марката работеше с Джордан в периода 1998-2002 г. Тогава отборът изживя своите най-силни години и записа общо три победи от 1998 до 1999 г.

Едно партньорство между Астън Мартин и Хонда едва ли ще се хареса на Фернандо Алонсо. Испанецът бе един от най-големите критици на Хонда по време на втория си престой в Макларън и дори сравни двигателя на японците с такъв от бившите серии GP2 по време на Гран при на Япония 2015. Но като се има предвид възрастта на Алонсо (41), вероятността той да бъде на стартовата решетка през 2026 г. е минимална.