Начало Избрани ФИА потвърди производителите, които ще доставят двигатели в F1 от 2026 г.

ФИА потвърди производителите, които ще доставят двигатели в F1 от 2026 г.

2991
0
ФИА, Формула 1, F1
снимка: Спас Генев

ФИА потвърди производителите, които ще доставят новото поколение двигатели в F1 от 2026 г. Днес ръководният орган публикува списъка, в който са се регистрирали всички доставчици на задвижващи системи при влизането на новите технически правила.

F1 ще използва следващото поколение силови агрегати през 2026 г. Шампионатът ще постави силен акцент върху използването на устойчиви горива и по-голяма електрическа мощност в стремежа си за подобряване на устойчивостта. Разбира се, това не трябва да се отрази на зрелището на пистата.

Вече от доста време се водят разговори за бъдещия регламент в F1 както със съществуващи, така и с потенциални нови производители. Днес ФИА официално разкри, че общо шест компании са приключили регистрацията си.

Сред тях са попада и Ауди. Германците обявиха влизането си в F1 през сезон 2026 в края на лятото. Стратегически партньор на Ауди ще бъде Заубер Груп. Също така в списъка фигурира и Ред Бул Форд. Двете страни потвърдиха бъдещото си партньорство преди около час.

Хонда също ще създаде двигател от ново поколение в F1, макар да приключи сътрудничеството си с Ред Бул след 2025 г. Японският производител също подписа договор за цикъла от 2026 до 2030 г. Все още не знае по какъв начин ще участва Хонда в шампионата. Има вероятно японците да закупят някой от съществуващите тимове или да отново да бъдат в ролята на доставчик.

Така в крайна сметка регистрираните производители за цикъла 2026-2030 са:

  • Алпин
  • Ауди
  • Ферари
  • Хонда Рейсинг Корпорейшън (HRC)
  • Мерцедес-HPP
  • Ред Бул Форд

„Потвърждението, че от сезон 2026 във Формула 1 ще се състезават шестима производители на задвижващи агрегати, е доказателство за силата на шампионата и стабилните технически правила, които ФИА старателно създаде в тясно сътрудничество с F1 и производителите на силовите агрегати. Именно силовите агрегати са в челните редици на технологичните иновации. Това прави бъдещето на F1 по-устойчиво, като същевременно поддържа зрелищните състезания. Благодарен съм за доверието на водещите световни автомобилни производители, демонстрирано чрез ангажимента им към F1“, каза президентът на ФИА Мохамед бин Сулайем.

Шестте регистрирани автомобила ще участват в Световния шампионат на ФИА за Формула 1 през сезоните 2026-2030 г. Това ще се случи съгласно техническия правилник, одобрен от Комисията на ФИА за Формула 1 и Световния съвет за моторни спортове през август тази година.