Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Астън Мартин оспорва резултатите от квалификацията в Шанхай с претенции за неправомерно...

Астън Мартин оспорва резултатите от квалификацията в Шанхай с претенции за неправомерно пускане на Сайнц

2968
0
Карлос Сайнц
Карлос Сайнц; снимка: Пирели

Астън Мартин оспорва резултатите от квалификацията за Гран при на Китай. Основанието на тима от Силвърстоун е пускането на Карлос Сайнц обратно на пистата. Член 39.6 от спортните правила гласи, че „всеки пилот, чиято кола спре на пистата по време на квалификация не може да участва по-нататък в сесията“. При катастрофата на Сайнц системата го отчете като спрял. Той успя да върне колата на трасето и се прибра в бокса. Механиците на Ферари провериха колата, сложиха ново предно крило и испанецът се върна на трасето.

Карлос Сайнц катастрофира на излизане от последния завой на пистата в Шанхай по време на втория квалификационен сегмент

Той се завъртя и удари Ферари-то си в предпазните бариери в началото на старт-финалната права. В този момент измервателната система на трасето го отчита като спрял. Не се знае как стюардите ще разгледат това плюс факта, че Сайнц успя да потегли наново.

Вероятната причина за протеста на Астън Мартин е, че Ланс Строл щеше да се класира за Q3 ако Сайнц не се бе върнал в Q2.

Междувременно стюардите разгледаха поведението на Нико Хюлкенберг. Пилотът на Хаас бе проверяван заради това, че изпревари коли в питлейна при излизането си на пистата. Той получи официално предупреждение

При изслушването Хюлкенберг е обяснил, че е попитал дали може да задминава съперници. От тима неправилно са му казали, че е разрешено. Стюардите отбелязаха, че макар инструкцията от страна на отбора да е била неправилна, то самият пилот трябва да е наясно с определени правила, включително това. Все пак те не видяха нужда да налагат по-строга санкция от предупреждение.

„В спринта изостанахме сериозно без видима причина. Може би сбъркахме при промяната на настройките вчера след тренировката. Имахме намерение да подобрим поведението на колата, но тя не реагира според очакванията ни в спринта. От квалификацията си бях много доволен. Оправихме нещата след спринта и поведението се върна в голяма степен към очакваното от нас. Очаквам трудно състезание“, коментира Хюлкенберг.