Начало Избрани Астън Мартин защити представянето на Строл

Астън Мартин защити представянето на Строл

1392
0
Ланс Строл
Ланс Строл, снимка Венелин Николов

Астън Мартин отговори на критиките, свързани със слабото представяне на Ланс Строл. Според шефа на британския тим Майк Крак, канадецът ще подобри формата си до началото на лятната пауза и ще се доближи до съотборника си Фернандо Алонсо.

Строл имаше силно начало на сезона, въпреки че караше с травма. Младият канадец претърпя инцидент с тренировъчен велосипед в Испания, след който претърпя фрактура на двете си китки. Това бе причината той да не вземе участие в предсезонните тестове в Бахрейн

Строл все пак успя да се върне навреме за откриващия старт за сезон 2023. Пилотът на Астън Мартин финишира шести в надпреварата на пистата Сахир, въпреки че караше на обезболяващи. В Джеда Строл отпадна заради проблеми със силовия агрегат. Две седмици по-късно той записа най-силния си резултат от началото на кампания- четвърто място в Мелбърн. Разбира се, той бе „подпомогнат“ от мелето в последните обиколки на Гран при на Австралия.

Резултатите на Строл започнаха да се влошават с напредване на кампанията. Пилотът на Астън Мартин финишира осми в спринта и седми в дългото състезание в Баку. После той остана 12-ти в Маями и отпадна от Гран при на Монако след като загуби контрола над своя болид и се удари в мантинелите. Това накара редица анализатори да смятат, че именно Строл е слабото място на Астън Мартин

Строл завърши шести в Испания и девети в Канада. 24-годишният състезател направи едно от най-добрите състезания в кариерата си след като потегли от по-задната част на полето. Канадецът показа отлична скорост и успя отново да спечели точки в домашната си Гран при. Но от друга страна, този резултат не отговаряше на амбициите на неговия баща Лорънс Строл. Канадският милиардер се надяваше Астън Мартин да запише двоен подиум в Монреал, което в крайна сметка така и не се случи.

Понастоящем Строл заема осмото място във временното класиране с актив от 37 точки. Същевременно Алонсо е трети със 117 точки. Двукратният шампион изостава със само 9 пункта от втория пилот на Ред Бул Серхио Перес.

Целта на Астън Мартин е да завърши втори при конструкторите. Това обаче ще изисква отборът от Силвърстоун да печели солиден актив от точки и с двата болида. На практика това означава, че Строл трябва да се стегне и да подобри представянето си.

Резултатите на Строл са повод много хора да отправят критики към младия канадец. Шефът на Астън Мартин Майк Крак отговори на критиците и защити представянето на Строл по време на състезанието в Монреал.

„[В квалификациите] той имаше проблеми със сцеплението. Когато имаш такива проблеми и нямаш увереност, тогава нещата стават много по-трудни“, сподели Крак.

„И [в състезанието] смятам, че караше наистина добре. За щастие успяхме да изведем от трафика Когато беше извън него, той постигна времената за обиколка, които бяха близки до автомобилите от челото, които използваха гуми хард“, продължи шефът на Астън Мартин. „Но ако си в DRS влакче, то тогава е много трудно да стигнеш от 16-то до 9-т място. Това ме кара да смятам, че напредъкът на Строл е страхотно постижение.“

„Сега на хартия Ланс изглежда като деветия най-бърз пилот, докато съотборникът му беше втори. Това си мислите, че това не е добро представяне. Но когато видиш откъде потегли, то тогава ще разберете, че той се представи много добре мисля“, добави шефът на Астън Мартин.

Крак призна, че Строл трябва да подобри представянето си в квалификациите, особени като се има предвид колко е важна стартовата позиция на повечето трасета. Шефът на Астън Мартин, че следващите няколко състезания преди лятната пауза ще са подходящи за това. Това ще даде на тима от Силвърстоун увереност, че може да включи и двата автомобила в челото, каквото е желанието на Строл-старши

„[Квалификацията] е от ключово значение за всички. Видяхте и други коли, също и бързи такива като Серхио [Перес], които се затрудняват да се върнат в челото“, обясни Крак.

„Според мен, Строл ще извлече позитиви от това и от предстоящите състезания. Знаем добре, че той е много силен на високоскоростни писти, които тепърва предстоят. Затова съм уверен, че можем да постигнем силен резултат и с двата [автомобила]“, шефът на Астън Мартин.