Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Астън Мартин приветства връщането на Хонда, японският производител иска тимът да обмисли...

Астън Мартин приветства връщането на Хонда, японският производител иска тимът да обмисли привличане на Цунода

1548
0
Астън Мартин
снимка: Астън Мартин

Споразумението между Астън Мартин и Хонда е забележително вследствие на факта, че между британската марка има изключително близка връзка с Мерцедес – както във Формула 1, така и в производството на нормални автомобили. Главният акционер в F1 тима и автомобилната компания Лорънс Строл лично приветства новата договорка.

„Бих искал да приветствам Хонда и HRC в отбора на Астън Мартин. Споделяме обща решимост и неуморима амбиция да успеем на писта. Хонда е глобален титан. Успехите на компанията в автомобилния спорт са от много отдавна и са невероятно впечатляващи“, коментира Лорънс Строл

Главният изпълнителен директор на Астън Мартин Пърформанс Технолъджис Мартин Уитмарш каза от своя страна, че познава японската компания и връщането ѝ в Гран при е част от продължаващата работа на тима от Силвърстоун по пътя към битка за титла в F1.

„Имал съм късмета по време на кариерата си да работя с Хонда през годините. Вълнувам се от възможността да си партнираме с HRC (Honda Racing Corporation). Новите правила за задвижващите системи, влизащи в сила от 2026 г., са огромна и много важна промяна, но сме уверени, че заедно можем да се справим. Бъдещото ни партньорство с Хонда е едно от последните парчета в пъзела, който са амбициозните планове на Астън Мартин във Формула 1. Накрая бих искал да изразя благодарността ни към настоящия ни доставчик на задвижващите системи. С него (Мерцедес – б.р.) ще продължим да работим през следващите няколко сезона“, каза още Уитмарш.

Президентът на HRC Коджи Ватанабе подчерта също като останалите си колеги от Хонда, че промените в правилата за задвижващи система и преследването на устойчивост и въглероден неутралитет са сред основните фактори за връщане на японския бранд в Гран при.

„HRC се установява отново като оптималната платформа, която да поддържа и развива дейностите на Хонда в автомобилния спорт“, посочи Ватанабе.

От Хонда заявиха още, че биха искали Юки Цунода да бъде разгледан като възможен вариант за пилот в Астън Мартин

Японският пилот понастоящем кара в Алфа Таури. Той е протеже на Хонда и тази връзка му помогна да стигне до Формула 1. Автомобилният производител и до днес финансира участието му.

„Има японски пилоти, които бихме искали да са кандидати (за място в Астън Мартин)“, заяви Ватанабе. „Цунода е от нашата школа и се справя много добре във Формула 1. Много се радваме да наблюдаваме успеха му. Като става дума за бъдещето, имаме още три години и е твърде рано да се каже какво ще стане. Не мисля, че сега е моментът да обсъждаме този въпрос. Но се надяваме Цунода да е кандидат. Финалното решение обаче ще е на отбора.“