Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Хорнер: Цунода все още не е на достатъчно високо ниво за Ред...

Хорнер: Цунода все още не е на достатъчно високо ниво за Ред Бул

721
0
Юки Цунода
Юки Цунода; снимка: Ред Бул Контент Пуул

Юки Цунода все още не е на достатъчно високо ниво, за да стане пилот на Ред Бул във Формула 1, заяви Кристиан Хорнер. По принцип екипът от Милтън Кийнс има договори с Макс Верстапен и Серхио Перес. Това обаче не пречи на слуховете. Ралф Шумахер например твърди, че обкръжението на нидерландеца иска смяна на съотборника му. Мексиканският пилот пък каза, че иска да стане шампион в Гран при и ще има моменти, когато ще мисли за себе си на пистата. Цунода е трети сезон в Алфа Таури – един от пилотите с най-дълъг стаж в тима от Фаенца. Той е много бърз, но с избухлив характер и все още допуска грешки.

„Не мисля, че Юки е достигнал нашето ниво, но прави страхотен прогрес. Виждаме, че расте като пилот. Със сигурност притежава необходимата скорост. Според мен трупа и опит. Сигурен съм, че ще стане по-обигран. Досега през сезона прави по-добри състезания“, коментира Хорнер

„Ние имаме договори и с двамата си пилоти за догодина. (Споразумението с Верстапен е до 2028 г.) Но Цунода може да започне да се представя на много високо ниво в Алфа Таури“, допълни шефът на Ред Бул в F1.

По отношение представянето на ръководения от него екип Хорнер каза, че Ред Бул трябва да продължи да трупа актив, докато останалите се борят да го настигнат. Тимът от Милтън Кийнс е със 180 точки след първите четири старта от 2023 г. Втори и трети са Астън Мартин и Мерцедес, съответно с 87 и 76.

„Има още 19 Гран при надпревари и 5 спринта. Това са страшно много състезания на най-различни писти, така че ситуацията между пилотите ни ще се променя. Издръжливостта ще е от голямо значение. Понастоящем сме съсредоточени и върху това да изградим аванс и с двамата си пилоти спрямо останалите, защото съм сигурен, че при връщането Европа ще има сериозни подобрения, а ние разполагаме с намален капацитет за развитие“, обясни Хорнер.

Тимът на Ред Бул бе наказан с 10% намаление на времето за работа в аеротунела заради нарушение на бюджетния лимит през 2021 г.

„При така стеклите се обстоятелства трябва да внимаваме какво изпитваме в аеротръбата. Да избираме внимателно. Разполагаме с краен брой възможности. Затова се налага сме предпазливи в изследванията си“, допълни Хорнер.