Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Астън Мартин още опитва да привлече Нюи, но Строл не харесва финансовите...

Астън Мартин още опитва да привлече Нюи, но Строл не харесва финансовите му желания за 25 млн. годишно

2903
0
Ейдриан Нюи
Ейдриан Нюи, снимка Ред Бул Контент Пуул

Астън Мартин не се отказва от идеята да привлече в редиците си Ейдриан Нюи. Според информация на различни източници, британският конструктор е посетил фабриката на отбора в Силвърстоун преди няколко дни и сериозно обмисля офертата на Лорънс Строл. Същевременно обаче на канадския милиардер изобщо не му се нравят финансовите желания на английския конструктор. Според непотвърдена информация Нюи първо поискал 50 млн. лири годишно. След това свалил на 25 млн. И вторият вариант обаче никак не допадал на Строл старши. Той искал да работи с Нюи, но не на всяка цена.

В началото на май Нюи обяви, че напуска Ред Бул в началото на следващата година. 65-годишният дизайнер работи в Милтън Кийнс през последните 18 години. Именно Нюи има основна заслуга за успехите на Ред Бул и шампионските титли на Себастиан Фетел и Макс Верстапен

Интересът към Нюи е огромен. Знае се, че голяма част от останалите екипи на стартовата решетка искат да си осигурят услугите на легендарния инженер. Най-сериозният претендент за подписа на британеца е Ферари. Скудерията направи няколко неуспешни опита да отмъкне Нюи през последните две десетилетия. Сега италианският отбор е отправил изкушаваща оферта, която може да убеди гениалният конструктор да започне работа в Маранело.

Астън Мартин е другият отбор, който иска да привлече Нюи. В началото на пролетта стана ясно, че Лорънс Строл е предложил договор на британеца и заплата, която надхвърля няколко пъти тази, която получава в Ред Бул. Канадският милиардер прави всичко възможно, за да привлече повече опитни инженери в Астън Мартин. През последните години отборът се подсили с много специалисти, като една част от тях дойдоха от Ред Бул. В момента технически директор на Астън Мартин е бившата дясна ръка на Нюи Дан Фелоус.

Нюи не е взел решение какво ще прави, след като напусне Ред Бул. Има вероятност британският конструктор да не работи повече в F1 и да излезе в пенсия. Но от друга страна, той може да отиде да работи в друг отбор от стартовата решетка. –

Тази седмица източници разкриха, че наскоро Нюи е бил поканен на тайно посещение във фабриката на Астън Мартин Силвърстоун, за да види как се формира отборът. Предполага се, че служителите на тима. са били помолени да напуснат фабриката за времето на посещението. По този начин трябва да се предотврати изтичането на информация за посещението на Нюи

Ферари отдавна е фаворит за подписа на Нюи. Но от друга страна има съмнения дали той би искал да работи в отбор, който претърпя сериозни сътресения през последните години. Едно евентуално преминаване в Скудерията също така означава, че Нюи ще трябва да прекарва време и в Италия.

Предимството на Астън Мартин е факта, че тимът е базиран в Обединеното кралство и не се намира толкова далеч от Милтън Кийнс. Именно желанието на конструктора да остане във Великобритания е била една от причините да отхвърли някои от предишните предложения на Ферари.

Има и други отбори, които се надяват да отмъкнат Нюи. Говори се, че Макларън и Мерцедес също искат в редиците си гениалния дизайнер. В публичното пространство двата отбора настояват, че са доволни от настоящия си технически състав. Уилямс също се опитва да върне техническия шеф на Ред Бул.

Друг интересен аспект на опита на Ферари да привлече Нюи е интригата относно бъдещето на техническия директор Енрико Кардиле. Смята се, че италианецът е получил сериозна оферта от Астън Мартин, която би могла да го изкуши. Едно евентуално преминаване на Нюи в Скудерията ще тласне още повече Кардиле към Силвърстоун.