Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Астън Мартин: Внедрихме няколко интересни нововъведения в автомобила за 2023 г.

Астън Мартин: Внедрихме няколко интересни нововъведения в автомобила за 2023 г.

1774
0
Астън Мартин AMR22
снимка, Астън Мартин

Новият автомобил на Астън Мартин ще има интересни иновации. Това се дължи благодарение на факта, че инженерите в Силвърстоун са открили някаква малка вратичка в техническите правила на F1, която им е позволила да внедрят някои новости.

Астън Мартин ще представи AMR23 на 13 февруари. Това ще се случи по време на специална церемония, която ще се проведе в новата база на британския тим. На нея ще присъстват пилотите Фернандо Алонсо и Ланс Строл, както и шефът на Астън Мартин Майк Крак.

Присъствието на Алонсо се очаква с голямо нетърпение от всички в отбора. В същото време новият болид на Астън Мартин също трябва да привлече голямо внимание по време на предезонните тестове в Бахрейн.

Наскоро заместник-техническият директор на Астън Мартин разкри малко детайли за дизайна на АМР23. Британският инженер има сериозен опит в F1 и е работил в отборите на Ягуар, Ред Бул, Ферари и Мерцедес. В края на 2022 г. той официално започна работа в Астън Мартин.

„Внедрихме няколко интересни нововъведения в автомобила за 2023 г. Те наистина са черешката на тортата“, сподели Бландин в интервю за сайта на Астън Мартин. „Също така те са наистина приятни, но не и толкова съществени.“

„Чудесно е, когато откриете малка пролука и можете да я използвате в своя полза. Честно казано нерядко можете да създадете цял автомобил въз основа на нея. Вместо обаче е по-важно да се справиш с основните неща, а едва след това можеш да добавяш нови“, добави Бландин.

„Когато започвате проект за нов автомобил, установявате какви са били ограниченията ви през предходната година – и как можете да ги преодолеете с новия дизайн. После определяте архитектурата, която ще ви даде най-голям потенциал за бъдещето.“

„Ако преследвате грешна концепция, може да се окажете в бокса и да изчерпите пътя за развитие. Така ще се озовете в ситуация, от която излизането е трудно.“

Астън Мартин реши да използва иновативна концепция на болида за 2022 г. За съжаление това доведе до изключително разочароващ старт на тогавашната кампания. Британският отбор изпитваше огромни затруднения и в един момент заемаше последното място при конструкторите. В крайна сметка бе взето решение за радикална промяна на дизайна на колата. Това доведе до постигането на голям напредък в заключителната част на сезон 2022. Отборът от Силвърстоун завърши на седма позиция при конструкторите и успя да се пребори с Уилямс, Алфа Таури и Хаас.

В Астън Мартин със сигурност са си взели няколко поуки от миналата година. Британците са натрупали знания, които са приложили в болида за 2023 г.

„Взехме всички поуки от миналогодишния автомобил и ги приложихме към тазгодишния. Всъщност повечето неща в AMR23 са напълно нови. Това го прави коренно различен в сравнение с AMR22. Променихме повече от 90% от частите и повече от 95% от аеродинамичните повърхности.“

Бландин заяви, че Астън Мартин ще разкрие истинската спецификация на своя автомобил на 13 февруари. За разлика от това някои екипи ще представят реалните си дизайни по време на предсезонните тестове в Бахрейн.

„Ще представим действителния автомобил, както направихме и миналата година. Автомобилът, който ще разкрием в новата ни фабрика в Силвърстоун на 13 февруари, ще бъде истинският AMR23. Гарантирам, че няма да разочароваме феновете“, каза Бландин.

Същевременно собственикът на Астън Мартин Лорънс Строл от самото начало говори открито за амбициите на своя екип. И Бландин казва, че големите стремежи на отбора сега са подкрепени от убеждението, че отборът е на правилния път.

„Всичко се събира. Това важи както за автомобила, така и хората и ресурсите. Усеща се енергията. Дори и да не се справим тази или следващата година или да не направим стъпката напред, към която се стремим, в крайна сметка вярвам, че ще го направим.“

„Има силно усещане и вяра, че сме на правилния път. Знам, че ще отнеме няколко години, за да се превърнем в претенденти за шампионската титла. Въпреки това вярвам, че скоро ще разполагаме с всичко необходимо, за да успеем да го сторим“, завърши заместник-техническият директор на Астън Мартин.