Начало Избрани Астън Мартин обяви датата, на която ще покаже AMR23

Астън Мартин обяви датата, на която ще покаже AMR23

1073
0
Астън Мартин F1
снимка: Астън Мартин

Астън Мартин стана първият отбор от F1, който ще представи автомобила си за сезон 2023. Новият болид AMR23 ще показан на 13 февруари. Специалното събитие ще се състои в новата фабрика на екипа в Силвърстоун и ще се излъчва на живо по каналите на Астън Мартин в социалните мрежи.

Астън Мартин преживя разочароващата кампания през 2022 г. Британският екип имаше големи очаквания след влизането на новите технически правила. Британският отбор тръгна по грешен път с първоначалната си концепция за новия автомобил с граунд ефект AMR22. Астън Мартин имаше подобна същата съдба като тази на Мерцедес. Германският производител така и не успяваше да се справи с подскачането и баланса на W13.

Астън Мартин не спечели нито една точка в първите три старта от сезон 2022. По този начин британците заемаха последното място при конструкторите.

Отборът от Силвърстоун представи първия си голям ъпгрейд на болида в Испания. След всички подобрения дизайнът на колата много приличаше на този на Ред Бул. Това донесе някакъв напредък на екипа, но той отново бе не според очакванията.

С напредване на кампанията Астън Мартин използва още няколко подобрения по AMR22 и постигна значителен напредък през втората половина на сезона. Екипът от Силвърстоун успя да прескочи Алфа Таури и Хаас. В крайна сметка британците завършиха годината с 55 точки, колкото имаше и Алфа Ромео. Отборът от Хинвил все пак запази шестото място при конструкторите заради по-добрите индивидуални постижения.

Догодина британският екип ще разчита на Фернандо Алонсо и Ланс Строл. Двукратният световен шампион идва на мястото на Себастиан Фетел, който сложи край на кариерата си в F1. Заедно с него ще бъде синът на собственика на отбора Ланс Строл.

Астън Мартин ще заложи на различна концепция за 2023 г. Екипът си взе доста поуки от първата година на новата ера в F1. Сега британците загатнаха за нова посока на развитие на AMR23. Очакванията са британският тим да бъде сред водещите отбори в средата на колоната и дори да е по-близо до лидерите. Отборът от Силвърстоун продължава и работата по новия въздушен тунел, който трябва да бъде готов в средата на 2024 г.